Letná mňamka bez výčitiek – grilovaná zelenina
Neodmysliteľnou súčasťou leta sú grilovačky, ktoré sú najmä o kvalitne namarinádovanom mäsa. Skúste oživiť svoj gril zeleninou, ktorá vám určite zachutí. Môžete ju servírovať ako prílohu, ale aj samostatne, čo poteší vegetariánov.
Akú zeleninu grilovať?
Rozhodnite sa podľa vašich chutí. Grilovať sa dá takmer každá zelenina – od papriky a cibule až po cuketu, zeler či batáty.
Máme pre vás aj malý tip – Ak sa chystáte grilovať baklažán, umyte a nakrájajte ho na kolieska, osoľte a počkajte, nech pustí horkú šťavu. Potom ho osušte papierovou utierkou a až potom ho grilujte, bude mať lepšiu chuť. Paradjky a uhorky odporúčame grilovať zabalené v alobale alebo na grilovacej miske.
Obľúbeným variantom sú špízy, kde bude zeleninka pestrým doplnením pomedzi kuracie mäso.
Postup na grilovanie
Je naozaj jednoduchý. Vyberte si obľúbenú zeleninu, umyte, nakrájajte, položte na gril alebo grilovaciu misku, pokvapkajte olejom a okoreňte podľa chuti. Najčastejšie sa používa soľ, červená paprika, čierne mleté korenie, provensálske korenie či čerstvé nasekané bylinky.
Zeleninka v pohodlí kuchyne
Ak sa vám nechce vyťahovať gril, zeleninu si jednoducho pripravíte aj v kuchyni. Rúru predhrejte na 200 stupňov, plech vysteľte papierom na pečenie. Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na väčšie či menšie kúsky podľa vášho gusta. Okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom, ktorý ešte predtým môžete zmiešať s cesnakom. Pečte 30 – 40 minút podľa toho, akú chrumkavú chcete mať zeleninu.