Lahodný jablčník s karamelom
Lahodný jablčník s karamelom je typický americký apple pie. Výborný, sladký, plný jabĺk a škorice. Doplnený o salko. Och, táto kombinácia je dokonalá. Vyskúšajte sezónny jesenný koláč – jablčník s karamelom.
Na lahodný jablčník s karamelom budeme potrebovať:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g studeného masla
- 150 ml studenej vody
- 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva
- 1 Čl soli
- ½ vanilkového lusku alebo ½ Čl vanilkového extraktu
- 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 5 väčších jabĺk
- kôru z jedného citróna
- šťavu z jedného citróna
- 30 g hladkej múky
- 1 Čl mletej škorice
- 100 g škoricového cukru
- ½ plechovky karamelového salka
Na ozdobu:
- vajíčko na potretie
- kryštálový cukor na posypanie
Ako na to:
Jablčník s karamelom začneme prípravou cesta. Vo veľkej mise zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, cukrom, soľou a zrnkami z vanilkového lusku. Do tejto sypkej zmesi nakrájame alebo nastrúhame maslo. Všetky ingrediencie spolu dobre rukou vymiesime. Vznikne nám hrudkovitá hmota podobná posýpke. Do tejto hmoty zapracujeme vodu a vyhnetieme na pekné hladké kompaktné cesto. Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, vypracujeme do bochníka a rozdelíme ho na 2 časti. Oba bochníčky si zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke.
Medzi tým, ako nám cesto odpočíva si pripravíme jablkovú náplň. Jablká si umyjeme, ošúpeme a nakrájame na cca pol centimetrové plátky. Zalejeme ich citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme citrónovú kôru, škoricový cukor a 30 g múky, v ktorom obalíme všetky jablkové plátky. Nachystáme si okrúhlu formu, ktorý potrieme tukom. Vyberieme si cesto z chladničky, vyvaľkáme tenký plát a vyplníme ním formu na pečenie. Cesto poriadne zatláčame do vlnkovaných okrajov formy. Navrstvíme jablkovú plnku a na záver polejeme karamelovým salkom.
Následne si vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, ktorú narežeme na približne 14 rovnako širokých pásov a koláč doslova zamrežujeme. Mriežky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a dáme piecť približne 20 minút pri 200 stupňoch. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme ďalších 30 – 45 minút do zlatista. Voilá, lahodný jablčník s karamelom je hotový. Dobrú chuť!
Páčili sa vám tento recept na lahodný jablčník s karamelom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám vyšiel a ako vám chutil 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.