Batátovo-mrkvové pyré
Batáty alebo sladké zemiaky sú čoraz viac v našej kuchyni populárnejšie. Samozrejme, na klasické zemiaky nedáme dopustiť, no sladké zemiaky dávajú jedlu úplne inú chuť. Ak ste vo svojej kuchyni ešte nevyskúšali batáty, je čas. Neváhajte a vyskúšajte si pripraviť batátovo-mrkvové pyré napríklad k pečenému mäsku.
Na batátovo-mrkvové pyré budeme potrebovať:
- 4 väčšie batáty
- 4 mrkvy
- 100 ml mlieka
- 25 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to:
Umyjeme a očistíme si batáty aj mrkvu. Pri čistení batátov buďte veľmi opatrný. Očistenú zeleninu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby prečnievala aspoň 3 cm nad zeleninou. Osolíme, okoreníme a varíme, kým nám zelenina nezmäkne. Uvarené mäkké zemiaky s mrkvou dôkladne roztlačím pomocou pučidla na zemiaky. Ku roztlačenej zeline pridáme maslo, ktorí si pred tým nakrájame na kocky. Vhodíme do hrnca, ktorý prikryjeme pokrievkou a necháme roztopiť. Následne roztlačenú zeleninu s maslom premiešame. Zohrejeme si mlieko a prilejeme k zemiakom. Všetko spolu dobre premiešame a voilá, batátovo-mrkvové pyré je hotové.
treba si však uvedomiť, že batáty v kombináciu s mrkvou vytvoria sladkú kašu. Ak bude tejto sladkosti na vás až príliš, môžete pridať viac čierneho korenia a soli, či dokonca môžete použiť aj šťavu z citróna, ktorá zjemní sladkastú chuť kaše.
Batátovo-mrkvovo pyré podávame s pečeným alebo grilovaným kuracím či morčacím mäskom s oblohou z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám batátovo-mrkvové pyré podľa nášho receptu chutilo. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.