PR články a tlačové správy

Pivo a jedlo ako dokonalé spojenie. Spoznajte pravidlá párovania chutí

Možno ste sa nikdy nezamysleli nad tým, že každé pivo dokáže vytvoriť ideálnu dvojičku s určitým jedlom. Vďaka tomu vznikajú dokonalé gastronomické zážitky a aj bežné popracovné pivo s večerou sa môže zmeniť na poriadne gurmánstvo. Pivný líder na slovenskom trhu HEINEKEN Slovensko školí svoje partnerské prevádzky v rámci programu HORECA Academy a jednou z kľúčových úloh je ukázať im práve to, že jedlo a pivo k sebe neodmysliteľne patria. Stačí poznať pár šikovných trikov a stane sa aj z vás expert na foodpairing. 

Na čo by ste mali myslieť, ak chcete vytvoriť vhodnú gastronomickú dvojičku k pivu?

  • Jemné techniky príprav, ako je napríklad surový stav, parenie alebo varenie sa hodia k ľahkým pivám, či ovocným a sladkým
  • V prípade, že zvolíte jedlo intenzívnejšej prípravy, napríklad grilovanie, dusenie, či barbecue, potom si vyberte plnšie pivo: horké, chmeľové a sladové
  • Rovnako správne vás môže naviesť aj intenzita chutí. Pivo by nemalo mať intenzívnejšiu chuť ako jedlo a naopak. Platí jednoduché pravidlo, že ani jedno nemôže prebíjať druhé, naopak musia spolu ladiť.
  • Ak uprednostňujete ľahké jedlo, napríklad rybu, zvoľte aj ľahké pivo. V prípade, že máte chuť na plnú chuť pečeného mäsa, rozhodne ho najlepšie doplní silné a tmavé pivo. 
  • Nebojte sa kontrastu, pretože aj v prípade piva a jedla platí, že protiklady sa priťahujú. Možno by ste sa neodvážili ochutnať aromatické syry alebo jedlo s chilli príchuťou doplnené ovocným pivom, no v skutočnosti sú skvelou dvojicou!

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Tento jednoduchý návod vám ukáže, ako jednoducho spoznať možností párovania jedla a piva.

Chuťový segment pivaTechnika prípravy jedlaJedlo
 Sladké a ovocné  Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie.Sladké a ovocné; korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá.
 Ľahké sladové  Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie fritovanie  Ľahké  jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky.
Sladové horké  Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie.Slané a korenisté Ryba,  mäso, zelenina.
Intenzívne horké a chmeľovéStredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie  Slané, mastné,  korenisté, Mäso  zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit  
Plné sladovéIntenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou
 Pšeničné a korenisté  Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue.  Umami (ázijské jedlá), Bylinky; hydina, zelenina.
 Pražené a čokoládové  Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue.  Opekané, zemité, komplexné. Mäso, Dezerty. 

Letný tip ku grilovačkám

K letu rozhodne patria grilovačky a posedenia na záhrade. Ak si chcete pre návštevu pripraviť krátku lekciu párovania jedla s pivom, máme pre vás tip.

Vyskúšajte obľúbené slovenské pivo Zlatý Bažant ´73 v kombinácii so steakom z krkovičky. Ako na to?

Steak z krkovičky s mexickým korením

Steak z krkovičky s mexickým korením

SUROVINY NA 4 PORCIE:

• Bravčová krkovička, 600g

• Zmes korenia Mexico

• Olej

• Tortilla

• Kukurica sterilizovaná bez nálevu, 120g

• Syr Chedar

• Cesnak

• Soľ

• Paradajka, 120g

• Chili jalapeno

• Cibuľa

• Koriander čerstvý, 3PL

• Limetka šťava

POSTUP: Krkovičku potrieme korením a olejom a necháme pri izbovej teplote odležať 2-3 hodiny. Tortilu /len polovicu/ posypeme hrubo strúhaným syrom a kukuricou, preložíme na polovicu. Suroviny na pico de gallo nakrájame najemno, premiešame s limetkovou šťavou a necháme v chlade odležať 2-3 hodiny. Krkovičku grilujeme 5-6 minút z každej strany, quesadillu /naplnenú tortilu/ obojstranne asi po 1 minúte. Podávame s horúcou nakrájanou quesadillou, limetkou a salsou pico de gallo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *