Makové praclíčky
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 120 g stuženého tuku, 30 g droždia, 1/2 lyžičky soli, 1 vajce, štipka cukru, mlieko na potretie, mak a soľ na obalenie
Postup:
Najprv rozmiešame droždie v 100 ml mlieka, pridáme cukor, lyžicu múky a necháme kysnúť. Múku preosejeme, pridáme vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko, najemno postrúhaný stužený tuk, vajce a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Z cesta odkrajujeme malé kúsky, z ktorých zformujeme dlhé valčeky a následne z nich vypracujeme praclíčky. Potrieme ich mliekom a obalíme v maku zmiešanom so soľou. Praclíčky môžeme obaliť, napríklad aj v sezame. Hotové praclíčky dáme na papierom vyložený plech, vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme dozlatista 15 až 20 minút.
Ilustračné foto: pixabay.com