Dezerty a múčne jedláReceptyVianoce

Vianočné orieškové špirálky

Potrebujeme:

Na cesto:
• 300 g hladkej múky
• ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
• 80 g práškového cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
• štipka soli
• ½ KL Mandľovéj arómy Dr.Oetker
• 1 vajce
• 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
• 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
• 1 zarovnaná PL kakaa

Na potretie a ozdobenie:
• 2 PL medu
• 50 g nasekaných lúpaných mandlí

Ešte potrebujeme:
• 2 plechy na pečenie
• papier na pečenie

Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka.
2. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom.
Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky.
3. Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 12 minút

4. Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

TIP: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.

Viacnocne-spiralky-600x901

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *