Ajvar

Chutná pochúťka z papriky a baklažánu. Veľmi obľúbená na Balkáne ako príloha k rôznym jedlám.

Potrebujeme:

3 kg červenej papriky (kápie),
1 kg baklažánu,
350 g paradajok,
1,5 dcl oleja,
2 PL soli,
3 PL kryštálového cukru,
1-2 PL octu,
mleté čierne korenie,
trošku čili.

Postup:

Paprikám vyberieme jadrá, uložíme ich spolu s baklažánmi a paradajkami na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 200°C približne 30 minút. Plech po upečení prikryjeme utierkami alebo igelitovými sáčkami, aby sa zaparili. Budú sa tak lepšie šúpať. Potom  všetko nakrájame  na menšie časti a  dáme  do  hrnca. Pridáme olej, cukor, soľ, trochu čierneho korenia a čili. Premiešavame a varíme na miernom ohni  cca 20 minút. Pred koncom pridáme trošku octu. Prebytočná  voda by  sa  mala  vydusiť. Nakoniec ajvar plníme  do  fliaš a sterilizujeme.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *