Ako uvariť dokonalý puding
Poznáte to. Ak sa vám v nedeľu po dobrom obede zažiada ešte aj niečo sladké, no nechce sa vám piecť, siahnete po pudingu zo zásob a raz-dva je hotový. Ako však postupovať, aby bol čo najlepší?
Tipy na prípravu dokonalého pudingu
- Pri príprave pudingu sa riaďte pokynmi na obale. Väčšinou na 1 balíček potrebujete ½ l mlieka a 2-3 PL kryštálového cukru.
- Obsah balíčka si buď najprv rozrobte s malým množstvom mlieka v pohári (ako je uvedené na obale), alebo všetky suroviny pridajte rovno do stredne veľkého hrnca a vareškou ich na teplom sporáku poriadne premiešajte. Tento postup je skôr pre skúsenejších. Pokiaľ chcete mať istotu, že v pudingu nebudú hrudky, držte sa prvého spôsobu.
- Základom je puding neustále miešať. Ak čo len na chvíľku odbehnete a necháte puding stáť, ihneď pocítite, že sa vrstva prilepila na dno hrnca a týchto hrudiek sa už nebudete vedieť zbaviť. Preto si radšej všetky suroviny aj misky pripravte vopred.
- Puding varte na stredne veľkom ohni, aspoň zo začiatku, keď už bude hustejší, plameň trošku stíšte.
- Keď puding začne hustnúť, miešanie trošku urýchlite. Ak začne už aj bublať, povarte ho ešte zhruba 1-2 minúty, podľa odhadu.
- Uvarený puding nenechávajte stáť na sporáku, ale ihneď ho nalejte do pripravených mištičiek alebo pohárov. Na spodok môžete dať piškóty alebo ovocie podľa chuti.
- Pokiaľ chcete dvojfarebný puding, uvarte rovnakým postupom aj inú príchuť. Najlepšie však rovnakej značky. Prvá vrstva však musí dôkladne stuhnúť, až potom na ňu nalejte druhú.
- Viacerým ľuďom vadí tuhá kožka na povrchu pudingu, ktorá sa vytvorí počas tuhnutia. Dá sa tomu však predísť. Nádobky s horúcim pudingom buď ihneď prekryjeme potravinárskou fóliou, alebo puding hneď po naporciovaní potrieme maslom. Prípadne pomáha aj to, ak puding posypeme vrstvou cukru.
- Aj keď je to občas veľmi ťažké, počkajte, kým puding celkom vychladne. Ešte lepší je, ak postojí chvíľu v chladničke. Bude mať správnu tuhú konzistenciu a osviežujúcu chuť.
- Dochutiť môžete pudingy na viacero spôsobov. Buď uvaríte ešte ovocnú želatínu, naservírujete na vrch čerstvé alebo zavárané ovocie, nalejete naňho trošku vaječného alebo iného likéru, alebo si zvolíte klasiku – šľahačku s postrúhanou čokoládou, polevou alebo grankom.
- Pudingy sa uplatnia aj v iných sladkých receptoch, či už uvarené, alebo ako prášok.
- Pudingy v prášku majú dlhú trvanlivosť, nakúpte si ich preto pokojne aj do zásob a uvarte si ich vždy, keď dostanete chuť.
Prečítajte si aj náš článok s tipmi a inšpiráciami, ako pripraviť neobyčajný puding.
Foto. pixabay.com