ČlánkyMagazínNápojeZaujímavosti a nápady

Bloody Mary

Bloody mary – nápoj počas večierku aj po ňom

Tento drink so skráteným názvom „bloody“ patrí k populárnejším v Spojených štátoch amerických. Jeho výhodou je to, že sa dokáže prispôsobiť svojmu konzumentovi. Človek si ho môže namiešať podľa vlastnej chuti, pritom však tento nápoj nestratí svoj charakter. Existuje veľké množstvo obmien. Krvavú mary si môžete pripraviť s ginom, tequilou či rumom a stále to bude ONA. Ďalším veľkým plusom je, že si tento nápoj môžete dopriať aj po prehýrenej noci, pretože má priam „anti-opicový“ účinok. Hoci vám opicu dokáže privodiť aj ONA, rovnako vám ju dokáže aj rýchlo zahnať.

Čo tá Mary je?
Povôdný (klasický) nápoj obsahuje vodku, rajčiakovú šťavu alebo džús a korenie. Ako bolo už spomenuté, množstvo jednotlivých ingrediencií ako aj ony samotné sa dajú meniť, napríklad vodka sa často zamieňa za tequilu, gin, pridáva sa aj citrónová šťava a pod. Existuje aj varianta Bloody mary, kedy sa to „bloody“ nahradí „virgin“ a vznikne tzv. Virgin mary, ktorá je bez alkoholu.

Na prípravu „klasickej“ Bloody mary potrebujeme:
4 cl vodky
rajčiakovú šťavu alebo džús
worcesterskú omáčku
tabasco
zelerovú vňať na tenšej pevnej stopke
čierne korenie
soľ
ľad

Vodku nalejeme do vysokého pohára, pridáme korenie, soľ, kocky ľadu, dolejeme rajčiakovým džúsom, a ozdobíme zelerovou vňaťou.

Bloody mary s tequilou:
4 cl tequily
8 cl rajčiakového džúsu
1 lyžica citrónovej šťavy
pár kvapiek worcesterskej omáčky
pár kvapiek tabasca
pár kvapiek pernodu
kocky ľadu
soľ
čierne korenie
zeler

Vo vysokom pohári zmiešame ľad, tequilu a rajčiakový džús, pridáme niekoľko kvapiek worcesteru, tabasco a pernodu, osolíme a okoreníme. Ozdobíme zelerom a podávame so slamkou.

Maryin pôvod

Je to pomerne starý nápoj, ktorého prvé recepty sa objavujú už v prvej polovici 20. storočia. Prvýkrát sa tento drink objavil v Paríži. Roku 1933 sa v New Yorku tento nápoj ešte pod názvom „Red snapper“ ujal ako liek na opicu. O niečo neskôr dostal pomenovanie Bloody mary a to vraj podľa Mary Tudorovnej, anglickej panovníčky, ktorá sa „preslávila“ krutou a krvavou vládou proti vtedajším protestantom v Anglicku. Existuje však aj niekoľko iných „krvavých Márií“, podľa ktorých mohol tento nápoj dostať meno. Legiend o krvaných Mary je mnoho, napríklad taká, ktorá hovorí o tom, že Mary bola diablovou ženou či dcérou, potom taká, ktorá hovorí o týranom a mučenom dievčatku menom Mary, ktorá sa pri úteku z domu zranila a dorezala si celú tvár. Iná legenda vraví o dievčati, ktoré jeho rodičia v domnení, že je mŕtva, pochovali a ona si doškriabala a povytŕhala nechty, keď sa snažila dostať z rakvy. Je ťažké zhodnotiť a povedať podľa ktorej mohol byť tento nápoj pomenovaný. V týchto mýtoch sa každá žena volá Mary a každá bola svojim spôsobom „krvavá“.

Autor: Veronika Sitárová, Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *