Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú našim národným jedlom, ktoré buď milujete, alebo nenávidíte. Ak patríte do tej prvej skupiny a bez bryndzových halušiek neviete žiť, máme pre vás super recept, ako si ich budete vedieť pripraviť hravo doma. Poďme sa do nich pustiť!
Na bryndzové halušky budeme potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 250 g polohrubej múky
- 1 Čl soli
- 250 g bryndze
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g masla
- 300 g slaninky
Ako na to:
Bryndzové halušky začneme pripravovať od najdôležitejšej suroviny, ktorou sú zemiaky. Tie si pekne ošúpeme, umyjeme a najemno nastrúhame pomocou tej strany strúhadla, ktorú používame na pyré. Do nastrúhaných zemiakov pridáme múku a soľ.
Medzitým si necháme vo väčšom hrnci zovrieť vodu, ktorú jemne osolíme. Zmes zemiakov, múky a soli dôkladne premiešame, aby cesto bolo také akurát. Do vriacej vody následne začneme hádzať halušky pomocou sitka na halušky. Premiešame a necháme ich variť, kým halušky vyplávajú na povrch. Predtým, než halušky scedíme, si do misky odoberieme jednu naberačku vody, v ktorej sa varili. Scedené halušky dáme do misky, pridáme bryndzu, smotanu na šľahanie, maslo a vodu z halušiek. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a ako hovorieva moja babka, aby ani jedna haluška nezostala holá. Nakrájame si slaninku na menšie kocky a na panvici ju opečieme do chrumkava. Hotové bryndzové halušky podávame posypané slaninou a poliate omastkom zo slaniny. Dobrú chuť!
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám bryndzové halušky podľa nášho receptu chutili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.