Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Bylinky, ktoré si hravo vypestujete na balkóne

Čerstvé bylinky si v poslednom čase nachádzajú miesto nielen v našej kuchyni, ale aj celkovo v živote. Používate bylinky pri varení?

Svoje obľúbené a často používané bylinky máte určite na kuchynskom okne, kde okrem svojej praktickej funkcie plnia aj tú estetickú. Viete však, aké druhy si viete hravo vypestovať v byte na balkóne? 

Ako pestovať bylinky doma v kvetináči?

Nie je to nič zložité. Dôležitou vecou je výber nádoby. Ideálne sú črepníky, ktoré majú skrytý zásobník na vodu. Sú založené na samozavlažovacom systéme, vďaka ktorému si rastlinky vezmú toľko, koľko potrebujú. 

Nezabúdajte ani na substrát. Pre pestovanie bylín sú vhodné substráty bohaté na humus a živiny, ktoré nie je potrebné doplniť hnojivami. A samozrejme, nesmieme zabudnúť na svetlo a teplo.

Na začiatku by však bylinky nemali byť vystavené priamemu slnku počas celého dňa. Mohlo by im to viac uškodiť ako pomôcť. Na slnečné lúče a striedanie teplôt by si mali zvykať postupne. 

Aké bylinky pestovať na balkóne? 

Mäta 

Mäta je obľúbená bylinka, ktorá má viacero druhov. Pri jej pestovaní je viac než dôležitý výber kvetináča. Táto bylinka má tendenciu rýchlo sa rozrásť, aj práve preto jej do kvetináča nedávajte iné bylinky či rastlinu. Na balkóne by ste jej mali nájsť skôr tienisté miesto a počas suchých mesiacov jej doprajte poriadnu zálievku. Mätu v lete využijete do limonád, pri výrobe sirupov, do drinkov, na smoothie, do čajov či dokonca šalátov alebo koláčov. 

bylinky_mäta
Medovka 

Medovka má výraznú citrónovú chuť aj vôňu. Výborne sa jej darí vo vlhkom a slnečnom alebo polotienistom prostredí. Rovnako ako mäta, aj medovka sa vie rýchlo rozrásť. Výber správneho kvetináča pri medovke zohráva hlavnú úlohu. Lístky medovky viete použiť pri príprave dezertov namiesto citrónovej kôry alebo do smoothie. Medovka má blahodárne upokojujúce účinky, preto si z nej viete pripraviť výborný čaj, ktorý zaženie stres. 

bylinky_medovka
Bazalka 

Bazalka patrí medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie bylinky v kuchyni. Môžete používať čerstvé alebo vysušené lístky, ktoré sú dokonale aromatické. Vo vašej kuchyni si jednoznačne táto bylinka nájde svoje miesto. Rovnako ako mäta, ani bazalka nemá rada priame slnečné lúče. Bazalke sa darí v samozavlažovacích kvetináčoch, občas ju treba prihnojiť a preriediť. Miesto jej nájdete v cestovinách, šalátoch či dokonca v domácom peste. 

bylinky_bazalka
Petržlenová vňať

V kuchyni nesmie chýbať čerstvá petržlenová vňať. Bylinka petržlen vňaťový má však jednu chybu. Každý rok je potrebné ju nanovo vysiať. Petržlenovú vňať môžete nájsť v rôznych odrodách, okrem klasickej je tu ešte kučeravá, ale tá nemá takú výraznú vôňu. Využijete ju v kuchyni pri akomkoľvek jedle.

Bylinky - petržlenová vňať
Rozmarín 

Rozmarín je bylinka s výraznou aromatickou vôňou i chuťou. Svoje uplatnenie si našla nielen v gastre, ale dokonca aj v liečiteľstve. Rozmarín môžete pridať v menších množstvách do polievok, šalátov. Celé stonky môžete pridať k pečenému mäsu či rybe, ktoré pekne prevonia. Rozmarín má blahodárny vplyv na krvný tlak a obeh. Jeho pestovanie si vyžaduje piesčitú pôdu, ktorú už nepotrebuje hnojiť. Je však potrebné neustále bylinky zastrihávať, aby nezdreveneli.

Bylinky - rozmarín
Vavrín 

Na balkóne môžete pestovať aj chúlostivejšie druhy byliniek. Napríklad vavrín, ktorý skôr poznáme pod názvom bobkový list. Mladé rastliny zo začiatku treba pestovať vo vnútri, napríklad na okne. Je potrebné ich chrániť pred mrazmi či chladným počasím, ktoré by im mohli uškodiť. V zime vavrín taktiež radšej schovajte do bytu.

bylinky - vavrín

Niektoré druhy byliniek si viete vypestovať aj zo semienok. Napríklad petržlenovú vňať, oregano, pažítku, koriander, saturejku či bazalku. Mätu a medovku odporúčame radšej odkopať trs alebo rozmnožiť pomocou výhonkov. Už viete, čo si tento rok určite vypestujete na svojom balkóne?

Páčil sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním na facebooku! Viac zaujímavých tipov, rád a zaujímavostí si prečítate na našom portáli Nazjedenie v sekcii magazín 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *