ČlánkyMagazínZdravie

Častou chybou pri konzumácii jedál z obilnín je nesprávny výber

Nie nadarmo sa hovorí, že obilniny sú zdravé a pre náš organizmus prospešné. Dôkazom je skutočnosť, že obsahujú bielkoviny, vlákninu, oleje, vitamíny skupiny B, železo a vitamín E.

Častou chybou pri konzumácii jedál z obilnín je nesprávny výber. Biely chlieb a lúpaná, leštená ryža, obsahujú totiž omnoho menšie množstvo vlákniny ako celozrnné potraviny. Vláknina je pre nás veľmi dôležitá. Pôsobí preventívne proti zápche, znižuje riziko vzniku porúch hrubého čreva, vrátane hemoroidov a rakoviny. Veľký pozor pri konzumácii obilnín by si mali dávať ľudia trpiaci na celiakiu. Jačmeň, ovos, raž a pšenica obsahujú lepok, čo je zložitá zmes obilninových bielkovín, ktorý celiatikom škodí.

Medzi najbežnejšie obilniny v domácnostiach patrí jačmeň, ktorý sa používa pri výrobe pivovarského a liehovarského sladu, ale aj ako krmivo pre dobytok. Obľúbenou prísadou do polievok sú krúpy, obsahujú veľké množstvo sacharidov, ale málo vitamínov a vlákniny.

Vhodnou obilninou pre už spomínaných celiatikov je proso, vhodné na chlebové placky, ale aj kukurica, pretože neobsahuje lepok. Je základom mnohých často konzumovaných jedál, ako pukancov, kukuričnej múky, kukuričnej krupice, ale aj často raňajkovaných obilninových vločiek. Ovos sa používa na výrobu ovsenej múky a prispieva k znižovaniu cholesterolu. Pšenica sa delí na mäkkú a tvrdú. Mäkká ma nižší obsah lepku a je vhodná do koláčov, či sušienok. Tvrdá ma zasa vyšší obsah lepku a je vhodná na výrobu cestovín. Šťavnatý, ražný chlieb vďačí za svoju netradičnú šťavnatosť menšiemu množstvu lepku. Často využívanou obilninou v každej slovenskej kuchyni je ryža. Či už nelúpaná, dlhozrnná alebo guľatozrnná. Nelúpaná ryža je dobrým zdrojom vitamínov B, vápniku, železa a fosforu. Výborne sa hodí ku kuraciemu mäsu alebo k zelenine. Jedným z obľúbených jedál z ryže je klasický ryžový nákyp pokvapkaný ovocným sirupom.

Autor: dads, Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *