ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Cestoviny rôznych tvarov a chutí

Zemiaky a ryžu už veľa rokov používame ako prílohu k rôznym hlavným jedlám. Ak sa však v komore nenachádza ani jedna z týchto ingrediencií je najjednoduchšie siahnuť po cestovinách. Majú rôzne chute, no najmä tvary. Prečítajte si všetko, čo by ste o cestovinách mohli alebo mali vedieť.

Cestoviny sú celkom jednoduchou a úžasnou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Spolu so zmrzlinou, pizzou či dezertom tiramisu môžeme cestoviny zaradiť medzi jeden z najlepších gastronomických vynálezov Talianov. Niektorí ľudia tvrdia, že ich zo svojich ciest priniesol Marco Polo až z Ďalekého východu. Iní naopak vravia, že majú grécky a arabský pôvod. Možno je na tom niečo pravdy, no aj napriek tomu je pre väčšinu domovom tejto suroviny Apeninský polostrov.

spaghetti-660748_1280Príprava cestovín

Medzi základné suroviny pre ich výrobu patrí pšeničná múka, voda a vajíčka. Tie však nepatria do každého druhu. Rozlišujeme bezvaječné, jednovaječnédvojvaječné, pričom práve toto rozdelenie ovplyvňuje ich kvalitu. Čím viac vajíčok sa pri ich príprave použilo, tým lepšie a pevnejšie budú aj po uvarení. Jedno však majú spoločné. Obsahujú zdraviu potrebné sacharidy. Cestoviny z celozrnnej múky navyše obsahujú aj minerály a vaječné vitamín A. Celkom prvé cestoviny sa vyrábali len doma a ručne. Tento zvyk ešte stále pretrváva v niektorých domácnostiach, kde si gazdinky vlastnoručne vyrábajú napríklad niťovky do kuracej polievky. Ľudia si výrobu cestovín zjednodušili v 17. storočí, kedy v Taliansku vznikali prvé továrne.

Špagety

Dôvodov, prečo sú špagety najobľúbenejšími cestovinami môže byť viacero. Dokáže ich pripraviť aj kuchár začiatočník, sú finančne nenáročné, veľmi dobre sa prežúvajú a samozrejme ich točenie na vidličku je často zážitkom nielen pre deti. U nás ich poznáme najmä s kečupom, morcadelou, boloňskou omáčkou a nastrúhaným syrom. V Taliansku je však zvykom pridať k nim omáčku z čerstvých paradajok, takzvané pomodoro.

rigatoni-569072_1280Penne

Penne alebo u nás nazývané rúrky sa vyznačujú tým, že sú duté, na povrchu majú jemné čiarky a koniec je zrezaný pod uhlom, aby sa podobali hrotu starého perieho brka. Aj zárezy na týchto cestovinách majú svoje opodstatnenie. Slúžia na to, aby sa omáčka zmiešaná s rúrkami zachytila na cestovinách a neskĺzala z nich dolu. Vhodnou prísadou k tomuto druhu cestovín je kuracie mäso s ľubovoľnou omáčkou alebo orestovaný špenát s cesnakom a parmezánom navrchu. Tie najklasickejšie penne strednej veľkosti sa nazývajú penne rigate a o niečo užšie nesú pomenovanie pennette rigate.

Macaroni

Aj tento druh má v slovenčine svoj ekvivalent. Jednoducho povedané, ide o obľúbené kolienka. V zahraničných kuchyniach sa pridávajú do známej polievky minestrone, ale taktiež ako základ na zapekané cestoviny so syrovou omáčkou. Z našej kuchyne ho možno viacerí budú poznať s pridaním drveného tuniaka, syra v črievku, smotany a sušenej bazalky. Tento recept s kolienkami je celkom nenáročný, a keď doň prisypete aj kukuricu, určite si na kolienkach pochutia aj vaše malé deti.

lasagne-1178514_1280Lasagne

Väčšina cestovín sa pri výrobe krúti na špirálach, reže do uhlov alebo sa z nich vytvárajú mušličky či motýliky. Lasagne sú celkom osobitým druhom, pretože sú celkom rovné a hladké s rozmermi 2,5×8 cm. Rovnako sa volá aj jedlo, ktoré sa z nich vyrába. Tradičné lasagne sa prekladajú s boloňskou omáčkoubešamelom. Stačí už len posypať syrom, zapiecť v rúre a na svete je pochúťka, ktorá urobí radosť celej rodine. Tento nezvyčajný druh cestoviny nie je určený len na tento druh spracovania. Ak chcete vyskúšať niečo nové, použite namiesto mäsa špenát alebo z nich spolu s postrúhanými jablkami a tvarohom vytvorte nezvyčajný dezert.

Ravioly verzus pirohy

V podstate sú tieto dva pojmy tým istým jedlom, avšak z iných kútov sveta. Pirohy sa u nás hrdo hlásia medzi národné jedlo spolu s bryndzovými haluškami. Sú hlavným jedlom všetkých salašov, no zručné gazdinky ich vyrábajú aj doma. Pirohy, ako aj ravioly, sú malé kapsičky plnené všakovakými plnkami. K pirohám si Slováci s obľubou dávajú bryndzu so smotanouslaninkou alebo lekvár s opraženou strúhankou na masle. Ravioly sú naopak pýchou talianskej kuchyne, v ktorej používajú taktiež rozličné náplne. Od mletého mäsa až po zeleninu či syr. Nakoniec je dôležité podotknúť, že ak máte viac ako 18 rokov, je vrcholom gurmánstva vychutnať si kvalitné cestoviny spolu s pohárom vína.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *