Dovolenka s jedlom a bez starostí

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a všetci sa už tešia na oddych vo vysnívanej destinácii. Tomuto relaxu však predchádza menej obľúbená časť, balenie kufrov. Okrem oblečenia je vo väčšine prípadov potrebné zabaliť si aj stravu. Prezradíme vám, čo je navhodnejšie vziať z kuchyne so sebou na dovolenku.

Začať treba najskôr cestou. Príprava zo strany občerstvenia samozrejme záleží od druhu dopravy, a taktiež vzdialenosti. Ak máte pred sebou dlhšiu cestu autom alebo autobusom, stavte na osvedčenú a nesmrteľnú klasiku. Možno sa vám to bude zdať ako klišé, no rezne sú tým pravým. Nasýtia, chutia takmer každému a ďalšou výhodou je to, že ich pokojne môžete podávať aj s chlebom.

Naplno, na pol alebo vôbec

V súčasnej dobe je možné rezervovať si rôzny typ ubytovania, ktoré je spojené aj so stravovaním. V prípade, že ste sa rozhodli pre hotel, zvykne v ňom byť k dispozícii aj plné penzie. Znamená to, že sa nemusíte starať vôbec o nič a o raňajky, obed aj večeru sa postará personál hotela. Väčšina ľudí však na dovolenkách preferuje výber polpenzie, pri ktorej sa o obed musíte postarať sami. Je to voľba, ktorá určite nie je problémom a v podstatnej časti ponúk je takýto typ stravovania aj lacnejší. Iné je ak sa rozhodnete pre ubytovanie v súkromí. V tomto prípade je potrebné pribaliť si k plavkám a krémom na opaľovania aj nejaké tie kozervy. Poďme však pekne poporiadku.

beach-1851193_1280Nebaľte si na pláž kufre

Vy ako dovolenkári aj tak prevažný čas strávite na pláži, vo vode alebo na výletoch po krajine, meste alebo okolí. S plážou sa rovnako tak prevažne spája veľa bufetov a iných stánkov či menších reštaurácií, kde vždy narazíte na niečo chutné a malé. Okrem toho je dobre známe, že ak sa človek na dlhšiu dobu vystaví na slnko alebo strávi dlhší čas vo vode, nemá toľkú chuť na jedlo. Osvedčenou pochúťkou na pláž je vziať si so sebou nakrájaný vodný melón. Jeho sladká chuť poteší a vysoký obsah vody nielen zasýti, ale aj osvieži a navyše dodá vitamíny. Samozrejme, že výbornou voľbou je aj ovocie ako broskyne, nektarínky alebo hrozno. Aj napriek tomu, že toto ovocie sa z prevažnej časti skladá z vody, mali by ste myslieť na pitný režim, a preto nešetrite fľašami s vodou.

Jedlo priamo na miesto

Slováci majú skúsenosti najmä s chorvátskymi plážami. Tie sme minulý rok vyskúšali aj my a odniesli sme si z nich rovnako dobré ponaučenie. Okrem deky, nafukovacích matracov a vody vám skutočne netreba brať so sebou žiadne jedlo. Určite sa už veľa z vás stretlo s tým, že okolo vášho miesta prešli za deň aspoň traja obchodníci s domáci šiškami, štrúdlami alebo varenou kukuricou. Keď už bola reč o ovocí pri vode, nezabudni aj na fakt, že v tropickom raji, za ktorý môžeme považovať aj Chorvátsko, sa určite aj v menšom mestečku nájde trh s tropickým ovocím. Pri relaxovaní si teda môžete pochutiť aj na ovocí akým sú datle, ananás, mango a iné.

Trvanlivosť nadovšetkocans-881098_1920

Je čas na to, aby sme sa vrátili späť k ubytovaniu na súkromí. Privátne domčeky zvyčajne ponúkajú aj kuchyne. Pred vycestovaním si však pre každý prípad skontrolujte, do akej miery je kuchyňa vybavená. Aj to je kľúčovým pri výbere ďalších surovín. Trvanlivé potraviny sú tým najlepším pomocníkom na dovolenkách. Samozrejme, že nikomu sa nechce na dovolenkách stráviť pol dňa za sporákom v kuchyni, a preto treba vyberať len tie najjednoduchšie recepty. Špagety s omáčkou nikdy nič nepokazia. Jednoduché placky či prívarok tiež stoja za zváženie. Konzervy sú snáď povinnou výbavou. Zahŕňa to tuniaka, paradajkový pretlak alebo kukuricu či hrášok. Chuť môžete dostať aj na sladké a kvôli tomu si do kufra vhoďte aj niekoľko pudingov v prášku. Nezabudnite na soľ, cukor, zopár najdôležitejších korení, kávu, pre deti kakao a výlet sa môže začať.

Aj pri týchto „starostiach“ sa nenechajte strhnúť nervozitou z balenia. Nezabúdajte, že takmer všetko z vyššie uvedených potravín sa dá dokúpiť aj v iných krajinách alebo cestou. Myslite hlavne na oddych a čas strávený s rodinou.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *