ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Cibuľa- univerzálny všeliek

Cibuľa sa vo všeobecnosti považuje za všeliek. Je pravda, že v mnohých prípadoch môže prispievať k liečbe, ale vedci ešte stále nezistili o aké liečebné účinky ide. Preto je cibuľa stále predmetom mnohých výskumov.
Zistili však, že konzumácia surovej cibule môže znížiť hladinu cholesterolu. V surovom alebo tepelne spracovanom stave, pomáha chrániť pred chorobami krvného obehu, akými sú ochorenia koronárnych ciev, či trombóza. Preto by stálo za to, zaradiť do stravy viac cibule. Môžete ju podávať s obloženým chlebíkom, v nátierkach alebo ju praženú servírovať s rôznymi druhmi mäsa. Vedci sa zamýšľajú aj nad schopnosťou cibule zabrániť vzniku rakoviny, pretože sa všeobecne verí, že zlúčeniny síry v cibuli môžu zabrániť rastu rakovinových buniek.
Konzumácia cibule však môže u niektorých ľudí vyvolať migrénu alebo nadmerný odchod črevných plynov.

Mnohé účinky cibule sú stále vedecky nepodložené. No aj napriek tomu, niektorí veria, že cibuľové šťavy chránia pred infekciou, pred morom a že aplikácia cibule môže odstrániť bradavice a zabrániť vzniku akné.

 

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *