Čierne, zelené, biele, nové…. korenie. Viete ho rozoznať a použiť?

Používame ho každý deň v kuchyni, už sa bez neho prakticky nezaobídeme. Korenie je naozaj prínosom pre mnohé slovenské jedlá. Vedeli ste však, že neexistuje iba to klasické čierne?

Čierne korenie pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii. Niekedy bolo také vzácne, že sa zaň platilo zlatom a dnes je najpoužívanejším korením na západe. Ide o nezrelý plod ovíjavého kra nigrum. Všetky ostatné druhy korenia sa vyrábajú z tohto istého kríka, ale sú oberané v iný čas v roku. Táto rastlina sa prichytáva na ostatné stromy, zakvitne a potom dozrejú bobule podobné hroznu.pepper-spices-peppercorns-cook-ingredients-spice

Korenie je známe svojimi blahodárnymi účinkami, napríklad pomáha pri prekrvení organizmu, pôsobí ako afrodiziakum, dokonca sa pridávalo do nápojov lásky.

Jeho nesmiernou výhodou sú:

  • protizápalové účinky
  • podpora trávenia
  • antiparazitické účinky.
  • lieči chrípku
  • uľavuje od bolesti zubov
  • zahrieva organizmus

 

Keď si pridáte bobule čierneho korenia do vašich ponožiek, zistíte, že nohy máte dokonca premasírované a teplejšie.

Čierne korenie sa zbiera tesne pred dozretím a bobule sa následne sušia, až získajú čiernu farbu. Používame ho na takmer všetky druhy mäsa a do polievok, jedlu dodáva pikantnú príchuť a ešte lepšie sa hodí, napríklad do šalátov, keď je jemne pomleté.pepper-spices-peppercorns-sharp-green-pepper

Poznáme aj zelené korenie, oberá sa takisto z rastliny Piper nigrum, ale vtedy, keď je ešte nedozreté, vďaka tomu má svoju charakteristickú zelenú farbu. Po zbere sa necháva spariť horúcou vodou a následne usušiť. Zelené korenie má jemnejšiu chuť ako čierne korenie, a preto sa odporúča hlavne ľudom, ktorí nemajú radi veľmi pikantné jedlá. Môžete ho použiť vo vašej kuchyni na prípravu studených jedál, ale aj pri príprave tepelne upravených jedál. Korenie však pridávajte vždy až na konci, aby jeho chuť nevyprchala dlhým varením. Je perfektné do šalátu, mäsa, cestovín, ryžových jedál, omáčok alebo pri zaváraní.

Biele korenie je rovnako ako zelené plod rastliny Piper nigrum a ide jednoducho o dozretý plod čierneho korenia zbavený obalu, teda šupky. Oproti čiernemu koreniu je jemnejšie a aromatickejšie. Smelo ho môžete použiť všade, kde ste používali čierne korenie. Hodí sa predovšetkým do bielych pokrmov, teda polievok, omáčok, prívarkov a podobne.

Červené korenie sa zbiera, až keď dozreje a už vtedy má červenú farbu. Následne sa korenie usuší a predáva ako mleté alebo vo forme guličiek. je známejšie ako biele a zelené a určite ho vo vašej kuchyni nájdete. Ak dáte dole šupku z červeného korenia ostane vám biele, čo je dôkazom, že ide naozaj o ten istý plod. Červené korenie sa používa do omáčok, mäsa, nátierok, polievok, dipov, rizota či zeleninového šalátu.

Isto vám niečo hovorí aj pomenovanie nové korenie, nie je však z toho istého kra ako predošlé korenia. Nové korenie sú červenohnedé bobule z pimentovníka lekárskeho, stromu vysokého až 10 m, ktorý do Európy priniesol Krištof Kolumbus. Korenie má vraskovitú červenohnedú až tmavohnedú pokožku a charakteristickú vôňu čierneho korenia, škorice, klinčeka a muškátových orechov. Je opäť jemnejšie ako čierne korenie no zachováva si svoju ostrú a štipľavú chuť. V kuchyni ho využijete pri príprave polievok, šalátov, omáčok, nakladanú uhoriek, marinovaní mäsa, do pudingu alebo do diétnych pokrmov. Je dôležitou zložkou klobás a iných mäsových výrobkov.

Všetko spomínané korenia majú dôležité pozitívne účinky na náš organizmus. Niekedy len štipka korenia denne pomôže vášmu zdravotnému stavu. Zelené, biele, červené a nové korenie sa až tak veľmi od čierneho neodlišujú, sú iba jemnejšie, aromatickejšie a keď si dáte väčšie množstvo, ako ste plánovali, je menšia pravdepodobnosť, že budete šľahať oheň.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *