Čím potierať lístkové alebo kysnuté cesto
Pokiaľ chcete, aby boli vaše koláče, buchty, záviny a iné pečivo čo najlepšie, mali by nie len skvele chutiť, ale i vyzerať. Chrumkavým a lesklým dobrotám nikto neodolá.
- Kysnuté alebo lístkové cesto na slané záviny a koláče môžete potrieť žĺtkom rozšľahaným so štipkou soli, prípadne použite aj celé vajce. Dobré poslúži aj mierne osolené mlieko. Potretú vrstvu môžete ešte posypať rascou, sezamom či pizza korením. Záleží od vašich chutí a typu pečiva.
- Sladké koláče a záviny potierajte rozšľahaným bielkom alebo mliekom s trochou cukru. Kôrka bude krásne chrumkavá. Ozvláštnite ju mandľami, orieškami, prípadne makom.
- Pečené buchty, rožteky alebo iné menšie kúsky pečiva je dobré ihneď po upečení pokropiť trochou cukrovej vody.
- Ak doma pečiete chlebík, hneď po vybratí z pece alebo pekárničky ho potrite čistou vodou. Biely koláč alebo vianočku potrite vodou s cukrom. Budú sa krásne lesknúť.
- Vášmu pečivu dodá lesk aj olej alebo maslo.
Naše tipy
Na potieranie cesta používame pierko, často nazývané aj mašlovačka. Klasické pierko je z husieho peria, no v súčasnosti sa stretávame skôr so štetcami so silikónovými štetinkami.
Foto: pixabay.com