Citrónová bábovka s čučoriedkami

Určite poznáte nejeden recept na bábovku. No tento dezert môžete doplniť o akékoľvek ovocie a stále chutí rovnako dobre. Pri bábovke nemôžete nič pokaziť  (jedine ak by ste mali nespoľahlivú rúru). Hovorí vám niečo citrónová bábovka s čučoriedkami? 

Recept na túto bábovku si vás získa svojou netradičnou chuťou. Spojenie citrónovej kôry, jemného bábovkového cesta a sladkých čučoriedok je dokonalým spojením. Citrón dodá bábovke sviežosť, jogurt vláčnosť a čučoriedky tú pravú šťavnatosť. Poďme sa spolu pustiť do toho! 

bábovka

Citrónová bábovka s čučoriedkami: 

  • 350 g hladkej múky
  • 2 Čl kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli 
  • 250 g zmäknutého masla
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 veľké veselé vajíčka
  • 1 Čl vanilkového extraktu
  • 240 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 2 hrnčeky čerstvých čučoriedok
  • 2 Pl nastrúhanej citrónovej kôry
  • tuk a múka na vymastenie formy 

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • šťava z jedného citrónu 

Ako na to: 

Vyhrejeme si rúru na 175 °C a pripravíme si bábovkovú formu, ktorú vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. V miske si zmiešame múku s kypriacim práškom a štipkou soli. V druhej miske si nastrúhame mäkké maslo, pridáme cukor a pomocou ručného mixéru vyšľaháme do peny. Pomaly začneme pridávať vajíčka jedno po druhom a nakoniec primiešame vanilkový extrakt a všetky dôkladne premixujeme. Znížime rýchlosť na mixéri a začneme striedavo primiešavať múčnu zmes a jogurt. 

Čučoriedky a citrónovú kôru zmiešame s lyžičkou polohrubej múky a následne ich jemne vmiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a pečieme približne 60 – 70 minút. Až zapichnete špilku a vytiahneme ju čistú, bábovka je upečená. 

Bábovku necháme chladnúť aspoň 20 minút a potom opatrne vyklopíme. Prísady na polevu spolu miešame, až kým sa nám cukor pekne nerozpustí. Poleva by mala byť riedka tak, aby stekala po lyžičke. Hotovou polevou polejte hotovú bábovku. 

Dobrá rada nad zlato: Do bábovky môžete použiť aj čerstvé čučoriedky. V prípade, že použijeme mrazené čučoriedky, pečte bábovku o 10 minút dlhšie.

citrónová bábovka s čučoriedkami

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *