Cvikla, účinná prevencia proti chorobám
Cvikla (červená repa) je výživná a očistná zelenina, mimoriadne prospešná pre vaše zdravie. Nie každý ju má rád, no existuje veľa spôsobov jej úpravy, kedy vám bude chutiť. I keď je typická skôr pre jeseň, dopriať by ste si ju mali počas celého roka. Choroby vás budú len obchádzať.
Cvikla je extrémne odolná voči akémukoľvek počasiu. V našich končinách je dosť rozšírená. Najlepšie sa pestuje na hlinitých stredne ťažkých pôdach. Cvikla je zrelá vtedy, ak jej listy strácajú sviežosť. Môžete ju uskladniť v pivnici, vydrží vám celú zimu.
V cvikle sa nachádzajú sacharidy, bielkoviny, vláknina, okrem toho aj vitamín A, B, C a K, betakarotén či kyselina listová. Červená repa tiež obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, sodík, fosfor, horčík, vápnik, železo, jód, zinok, meď, selén a mangán.
Táto zelenina je účinná v boji proti obezite a je tiež vhodným doplnkom stravy pri redukcii hmotnosti. Obsahuje tuk rozpúšťajúcu látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov a pomáha znižovať krvný tlak. Cviklový betaín plní svoju funkciu rovnako ako v čerstvom, tak aj v uvarenom stave.
Liečivé účinky
Pokiaľ máte problémy s cievami a kŕčovými žilami, jedzte cviklu. Aj preventívne. Táto zelenina rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a znižuje jeho hladinu v krvi. Pomáha aj pri trávení, zápche, pri problémoch s hemeroidmi, pri chudokrvnosti, či dne. Skvele prečisťuje pečeň a vďaka tomu zlepšuje i kvalitu pokožky. Taktiež má silné antibakteriálne účinky. Konzumovať sa môže aj pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny a nepríjemnom pocite pálenia záhy. Cvikla je aj výborný detoxikačný prostriedok. Pôsobí močopudne, odstraňuje nadbytočnú vodu, telo zbavuje všetkých škodlivín a navracia stratenú energiu. Vyskúšať ju môžu aj ženy počas menštruácie, keď ich trápia bolestivé kŕče. Cvikla je dôležitá aj pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí. Obozretní však musia byť ľudia s cukrovkou, pretože môže veľmi rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi.
Cvikla má tiež preventívne účinky. Najčastejšie sa uvádza ako ochrana pred tvorbou rakovinových buniek. Silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti ju tiež predurčujú na podpornú liečbu mnohých typov rakoviny. Pomáha najmä pri napadnutí tráviaceho traktu a hrubého čreva. Vhodná je aj pri chrípke či pri prechladnutí. Obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu a odstraňujú z tela chorobu.
Ak vás trápi mykóza na nechtoch, stačí si urobiť zábal z čerstvo nastrúhanej cvikly. Takáto kúra prospeje aj pri problémoch s reumou. Zábaly uľavujú pri bolestiach kostí a konzumácia pôsobí opäť ako prevencia pred ich výskytom.
Ďalšie pozitívne účinky cvikly:
- posilňuje srdce a cievy,
- zlepšuje zrak,
- podporuje funkciu obličiek,
- chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi,
- pomáha v liečbe ochorení štítnej žľazy,
- podporuje tvorbu krvi,
- posilňuje vlasy a nechty,
- pomáha pri ateroskleróze,
- má anestetické účinky,
- podporuje hojenie,
- pomáha pri respiračných chorobách,
- podporuje obranyschopnosť,
- antiseptické účinky,
- rozpúšťa usadeniny vápnika,
- pomáha organizmu v boji s depresiami,
- vyvoláva optimistickejší náladu,
- je vynikajúcim prostriedkom pri stave opitosti.
Cvikla v kuchyni
Ak chcete využiť liečebné vlastnosti cvikly, najlepšia je surová alebo ako šťava. Tepelnou úpravou sa z nej totiž vytrácajú dôležité živiny. Surová cvikla navyše chutí inak ako varená. Je chrumkavá a sladká. Aj cviklové listy obsahujú veľa živín. Môžu sa použiť do šalátu alebo odšťaviť spolu s koreňom. Chuť je podobná ako špenát.
Cvilka sa však môže servírovať vo viacerých podobách. Najpopulárnejšia je sterilizovaná, no vynikajúco chutí aj pečená. Pridáva sa aj do polievky (boršč), šalátov alebo v pomazánok. Môžete ju strúhať, krájať na plátky alebo malé kocky.
Tipy na chutné pokrmy:
- Čerstvú cviklovú šťavu vylepšíte sladkou mrkvou a kvapkami citrónovej šťavy.
- Surovú cviklu nakrájajte na tenké plátky, pridajte ľadový šalát, rukolu, kozí syr a vlašské orechy. Môžete to použiť ako šalát alebo ako náplň do bagety.
- Cviklu môžete skombinovať tiež s kapustou, chrenom, jablkom, varenými zemiakmi, orechmi a poliať jogurtovou alebo majonézovú zálievkou.
- Cviklu postrúhajte, pokvapkajte olivovým olejom, citrónom, trošku osoľte a podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu.
- Existuje aj sladká varianta. Nastrúhanú cviklu a mrkvu ochuťte medom, pridajte hrozienka, vlašské orechy a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Do zapekacej misy naukladajte plátky cvikly, pokvapkajte olejom, pridajte štipku škorice, soli a vložte do rúry. Pečte 40 minút cca na 200°C. Na dopečenú repu položte kúsky syra a pečte ďalších 15 minút. Podávajte s pečivom alebo zemiakmi.
Upozornenie na záver: Po konzumácii cvikly môžete mať zafarbený moč alebo stolicu. Nemajte obavy, je to prirodzený jav z farbiva, ktoré cvikla obsahuje.
Foto: pixabay.com