ČlánkyMagazínTopZdravie

Dna – nepríjemná forma artritídy

Táto nepríjemná choroba je spôsobená neschopnosťou tela metabolizovať kyselinu močovú. Dôsledkom tejto poruchy je zhromažďovanie kryštálov kyseliny močovej v kĺboch, čo spôsobuje bolesti a zápaly. Väčšinou býva postihnutý len jeden kĺb, a to kĺb palca na nohe, no choroba môže zasiahnuť aj kolená, zápästie a členky.

Presná príčina dny je zatiaľ neznáma, no dispozície sa často dedia. Dna sa často spája aj s obezitou, najmä u ľudí s väčšími tukovými zásobami v brušnej dutine.

O dnu ide vtedy, ak krvné testy ukážu vysokú hladinu kyseliny močovej a je postihnutý jediný kĺb. Pacientom sa väčšinou predpisujú lieky, ktoré zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej, čím sa spomalí tvorba kryštálov. Je vhodné aby sa postihnutý vyhýbal aspirínu, pretože ten spôsobuje zadržiavanie kyseliny močovej. Príznaky dny sa dajú zmierniť protizápalovými liekmi. Taktiež pomôže zníženie a udržiavanie primeranej telesnej hmotnosti. Hladovanie však môže bolestivý záchvat vyvolať. Strava by mala byť vyvážená, pestrá, nevyhnutný je aj pravidelná pohybová aktivita.

Chorý na dnu by mali piť dostatok tekutín, jest dostatok čerstvého ovocia a listovej zeleniny ako zdroja draslíka. Draslík podporuje vylučovanie kyseliny močovej. Hladinu kyseliny močovej zníži aj 200 g čerstvých alebo varených čerešní denne. Zeler stonkový je taktiež vhodný, vďaka svojim protizápalovým účinkom.

Ľudia trpiaci dnou by mali obmedziť puríny, pretože tie zvyšujú hladinu kyseliny močovej v krvi a spôsobujú ukladanie soli kyseliny močovej v kĺboch. Vysoký obsah purínov majú vnútornosti, divina, sardely, sardinky, hydina, dary mora a strukoviny. Medzi potraviny s nízkym obsahom purínov patria napríklad ovocie a ovocné šťavy, orechy, mliečne výrobky, vajcia a zelenina, okrem špargle, karfiolu, hrachu, špenátu a húb.

Mastné kyseliny zo skupiny omega-3 znižujú tvorbu zápalových látok v tele. Preto by mali ľudia trpiaci dnou vyhľadávať prípravky z rybých tukov, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Tieto produkty môžu ľuďom s bolesťivými opuchmi kĺbov priniesť úľavu.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *