Dobroty od babičky chutia najlepšie
Kto by nemal rád tradičnú babičkinu kuchyňu? Jedlá pripravené podľa starých zdedených receptov, navyše s láskou. Žiadne buchty, šišky, placky či lokše nechutia tak dobre ako od babky. Čím to je? Možno skúsenosťami, rokmi praxe, alebo správne zvolenými surovinami a dochucovadlami.
Medzi základné zložky slovenskej kuchyne už od dávna patrí mlieko, kapusta či zemiaky. S mliekom sa spájajú aj mliečne výrobky, ako syry, tvaroh, smotana či obľúbená bryndza. Práve s touto pochúťkou sa pripravuje naše národné jedlo – bryndzové halušky. Najlepšie chutia s opraženou slaninkou a cmarom.
Tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta, napr. s domácim ovocím zo záhradky a posýpkou, pečené alebo parené buchty s lekvárom, makom, orechmi či tvarohom a mnohé ďalšie. Stovku skvelých sladkých receptov nájdete aj v knižke s názvom Babičkino pečenie. Koláče, zákusky a pečivo z dávnych rokov zozbierala skúsená pedagogička a cukrárka Hana Sedláčková. Nejde o klasickú kuchársku knihu, ale o zbierku starých receptov, prevažne cukroviniek. Zdedené sú po babičkách, prababičkách a tetách, ktoré okúsili aj vojnové obdobie. Každý recept sa spája s krátkym príbehom alebo spomienkou. Doplnené sú tiež starými fotografiami, ale aj krásnymi obrázkami konkrétnych receptov na všedné i sviatočné dni.
Foto: pixabay.com