Domáci karlovarský knedlík

Tento druh knedle je u nás síce známy, no viac sa prikláňame ku kysnutému knedlíku, ktorý je v našich končinách obľúbenejší. Karlovarský knedlík je však o niečo chutnejší, možno práve tým, že sa u nás tak často nepodáva. 

Jeho príprava nie je taká náročná (aspoň podľa mňa je príprava kysnutej knedle náročnejšia). Je veľmi ľahký a chutný a podávať ho môžete v podstate k akémukoľvek jedlu, ku ktorému sa hodí ako príloha knedľa. Najlepší je však so sviečkovou. Ak máte práve na ňu chuť, skúste vymeniť tradičný kysnutý za ten karlovarský 😉 

Na domáci karlovarský knedlík budeme potrebovať: 

  • 10 rožkov
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrubej múky
  • 400 ml mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 125 g masla
  • soľ 
  • mleté čierne korenie
  • mletý muškátový oriešok 
  • čerstvá pažítka
  • čerstvá petržlenová vňať

Ako na to:

Karlovarský knedlík začneme pripravovať tak, že si rozpustíme maslo. Vlažné rozpustené maslo vylejeme do väčšej misky. Pridáme mlieko, štipku soli a vaječné žĺtky. Všetko spolu dobre premiešame. Pridáme štipku muškátového orieška, trošku čierneho korenia, nadrobno posekanú pažítku a petržlenovú vňať.

Rožky pozdĺžne prekrojíme a následne ich nakrájame na kocky. Tie následne pridáme do misky s roztopeným maslom, žĺtkami a mliekom. Všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu odpočívať. Medzitým si z vaječných bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k rožkom. Následne pridáme aj hrubú múku a všetko spolu pekne zamiešame. Hustú zmes si rozdelíme na 2 časti. Pripravíme si potravinársku fóliu, a do každej pridáme časť zmesi na karlovarský knedlík a pekne vytvarujeme do valčeka. Dôkladne a pevne zvinieme a fóliu na niekoľkých miestach opatrne prepichneme vidličkou. Zabalené knedlíky vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 20-30 minút. Voilá, karlovarský knedlík je hotový. Dobrú chuť.

domáci karlovarský knedlík

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám domáci karlovarský knedlík chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *