Dula: zabudnuté ovocie
Dospelému človeku, tento názov ešte čosi hovorí, ale keby ste sa dieťaťa spýtali, čo je to dula, určite nebude vedieť o čom hovoríte.
Dula je jedno z ovocí, na ktoré sa čím ďalej, tým viac zabúda. Naše babičky ho ešte používali pri mnohých príležitostiach, varili z neho lekvár, mušt, vína, alebo ho používali ako deodorant na škvrny medzi bielizeň či do skrine na príjemnú vôňu oblečenia a odohnanie hmyzu.
Dula je ovocie príbuzné s jablkami a hruškami. Dula sa radí ku malviciam (jadrovinám). Jej surový plod nie je vhodný na konzumáciu, pretože je tvrdý a trpký a mal by sa tepelne upraviť.
Čo ešte o dule vieme?
Má veľmi rada teplé slnečné podnebie, dostatok vlahy a pôdu bohatú na živiny. V takomto prostredí ju dokáže vypestovať aj začiatočník, pretože je nenáročná, netrpí chorobami ani škodcami.
Ovocie dula môže mať jablkovitý alebo hruškovitý tvar a prevažuje názor, že jablkovité sú chutnejšie. Nedozretý plod má zelenú farbu a dozretý žltú, tiež na nich nájdete malé chĺpky a isto si pocítite intenzívnu vôňu.
Dulu uvidíte kvitnúť od druhej polovice mája a mladé stromčeky začínajú rodiť plody veľmi rýchlo, väčšinou už druhý rok po výsadbe. Dulu by ste mali oberať v neskorej jeseni, teda na prelome mesiacov október a november a dbajte na to, aby pred oberaním nezmrzli. Dulu skladujte na suchom tmavom mieste – ideálna je pivnica alebo komora, kde vydržia naozaj veľmi dlho.
Pôvod
Dula pochádza z teplých Ázijských oblastí, kde zaraďujeme napríklad Irán, Zakaukazsko, Strednú Áziu a juh Arabského polostrova. Ľudia ju poznali už od staroveku a používali ju aj na lekárske účely. Napríklad starovekí Gréci ju zasvätili bohyni krásy – Afrodite. Dula sa stala aj súčasťou svadobného obradu ako symbol zdravia, lásky a plodnosti a predávala sa snúbencom.
Zaujímavosti: Vedecké meno duly je Cydonia. Toto pomenovanie odvodili od starovekého mesta Kydonu, z ktorého sa dula vyvážala.
Prospešné účinky duly na náš organizmus
Reguluje funkciu čriev a čistí ich, pomáha pri plynatosti a hnačkách, uvoľňuje reumu, znižuje vysoký cholesterol, posilňuje obranyschopnosť a pomáha proti kašľu. Okrem týchto značných benefitov sa kedysi používala aj na liečbu preležanín, pri pľuvaní krvi a pripravovali sa z nej rôzne sirupy, slizy a elixíry.
Dnes ju niektoré firmy využívajú v kozmetike na prípravu rôznych produktov, napríklad v lakoch na vlasy na fixáciu vlasov alebo pri úprave hodvábu.
Budete potrebovať: 1 kg dule, trstinový cukor, 1 deci pomarančovej šťavy, vodu na zaliatie pohárov, 2 klinčeky do jedného pohára, mletú škoricu a šťavu z jednej limetky.
Ošúpte si dule a dôkladne ich pripravte, teda povyrezávajte jadrovníky a nakrájajte na malé kocky. Kocky poukladajte do pripravených pohárov, vložte do každého pohára 2 klinčeky, štipku mletej škorice, 1 ČL pomarančovej šťavy a pokvapkajte šťavou z limetky. Pripravte si hrniec, v ktorom uvaríte vodu s cukrom. Keď voda vrie, tak ju nalejte do pripravených naplnených pohárikov, uzavrite viečkom. Poháre sterilizujte 25 minút na 90 stupňov.
Dulový kompót sa skvelo hodí k mäsovým jedlám s prílohami, k rybám, k syrom aj k studeným misám. Vychutnajte si ho v rodinnom kruhu a pri jeho príprave vám možno pomôžu aj deti.
Ilustračné foto: visualhunt.com