Dezerty a múčne jedláRecepty

Sladké šúľance zo zemiakov

Zvýšila sa vám niekedy zemiaková kaša alebo uvarené zemiaky a nevedeli ste, čo s nimi? Skvelým tipom na zužitkovanie je pripraviť si z nich šúľance. Obľúbené tradičné jedlo zasýti aj poteší maškrtnejšie jazyky.

Presne pre zvyšné uvarené zemiaky som sa do prípravy šúľancov po prvýkrát pustila aj ja.

Potrebujeme:

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • maslo
  • strúhanku

Postup:

Uvarené zemiaky popučíme, ja som tento krok trochu zanedbala. Potom pridáme múku, vajce a zo zmesi vymiesime cesto. Necháme chvíľu postáť a potom časť cesta opracujeme na šúľok, ktorý rozdelíme na podobne veľké diely. Tie následne vyvaľkáme na šúľance. Tento postup opakujeme s celým cestom.

Ak si chcete uľahčiť prácu, popri šúľancoch si pripravte aj plnené guľky. Mne ich v detstve spolu so šúľancami robila vždy babka, preto som sa pustila aj do ich prípravy. Vyberte si lekvár, aký vám najviac chutí, alebo orieškový krém. Cesto si rukou alebo valčekom opracujte na štvorce, do stredu dajte náplň a preložte cesto tak, aby náplň nemohla vytiecť. Na záver pekne v rukách vytvarujte guľky.

Do vriacej osolenej vody dajte ako prvé guľky, potom pridajte šúľance. Počkajte, až vyplávajú na povrch a sceďte ich po 3 minútach. Ja sama som tak neurobila a prevarila som ich, preto sa mi šúľance rozpadávali.

Na masle si do zlatohneda opražte strúhanku a zmiešajte so šúľancami a guľkami. Dochuťte si ich škoricou, medom, grankom, hrozienkami…

Na to, že to boli moje prvé šúľance, som s nimi bola spokojná napriek rozvarenosti aj príliš veľkým kúskom zemiakov. Nabudúce si však už dám záležať na väčšej precíznosti 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *