ČlánkyMagazínOvocie a zeleninaTop

Hrdinská a starožitná kvaka

Veľa ľudí si ju zamieňa s okrúhlicou, poznali ju už v starom Grécku a Ríme, no do úzadia ju odsunuli tradičné zemiaky. Ešte pred sto rokmi sa bežne objavovala na tanieroch našich starých mám. Poďme spolu objaviť a znovu nájsť zabudnutú zeleninu menom kvaka.

Koreňová starožitnosťturnip-2017639_1280

Pokojne ju môžeme označiť za starodávnu zeleninu, veď už starí Rimania a Gréci si ju pripravovali vo svojich príbytkoch. Na Blízkom východe je už 4-tisíc rokov známou koreňovou zeleninou, ktorú tam pestujú dodnes. Populárny bol najmä koreň kvaky, ktorý si pridávali do väčšiny jedál. Po príchode zemiakov do kuchýň rapídne klesol záujem o túto zeleninu. Ak ste kvaku ešte nikdy nevideli, skúste si predstaviť  klasickú koreňovú zeleninu s výraznými guľatými či oválnymi buľvami, pripomínajúcu repu alebo kaleráb.

Zeleninový hrdina

Spomenúť treba aj to, že kvaka bola v minulosti zeleninovým hrdinom, pretože častokrát dokázala zachrániť život. Vďaka nenáročnému pestovaniu bola rozšírenou a lacnou zeleninou, preto pomáhala hladujúcim. Aj napriek tomu, že ju zaraďovali za kŕmnu plodinu, neraz poslúžila ľuďom v biede, pri hladomoroch a veľkom nedostatku jedla. Kvaka tvorila aj základ stravy väzňov v koncentračných táboroch.

Pomocník v kuchyni

Jej chuť je silnejšia ako pri repe, pretože má jemne korenistý akcent. Aj napriek tomu, že ju zemiaky odsunuli na vedľajšiu koľaj sa k nim kvaka obzvlášť hodí. Môžete ich dokonca celkom nahradiť, pretože z kvaky sa dá uvariť výborná kaša, podobná tej zemiakovej, a taktiež upražiť hranolčeky. Ak chcete mať pri príprave kvaky menej starostí, zaobstarajte si nejakú mladšiu, pretože pri staršej by ste ju už museli tepelne upravovať, aby ste sa zbavili šupky. Môže sa dusiť spolu s inou zeleninou, pridať do ľahkých zeleninových šalátov. Pridať k nej môžete aj jemne opraženú cibuľku alebo ju naložiť spolu s cviklou do kyslého nálevu.

beet-1866122_1280V minulosti si ju na obed dávali najmä bohatí páni spolu s údeným mäsom. Dnes sa tepelná príprava listov alebo koreňa mladej kvaky sa zvyčajne spája len s bezmesitým pokrmom. Nasýtiť vás môže napríklad polievka, ktorá sa dochutí korením, smotanou alebo mliekom. Za vyskúšanie stojí aj tepelne upraviť pokrájané listy, následne premiešať s ryžou, fazuľkou a dostanete tak chutné a výživné jedlo.

Pri kúpe kvaky sa držte pravidla, že dobré sú len tie tvrdé a nepoškodené buľvy. Cenné listy môžete držať v plastovej dóze, uložené v chladničke maximálne 4 dni a v pivnici vám celé kvaky vydržia až tri mesiace.

Do jedálnička pri chudnutí

Kvaka nie je iba krížencom kapusty a koreňovej zeleniny, ale aj obľúbenou súčasťou redukčných diétkozmetických liečív. Hovorí sa, že najviac vitamínov sa skrýva pod šupkou. V tomto prípade ich najviac spolu s vlákninou nájdete v listoch. Listy pomáhajú aj zo zvýšením množstvom cholesterolu a čistia tráviaci trakt. Spolu s koreňom napomáhajú chrániť sa pred črevnými nepríjemnosťami. Jej diuretické účinky ubavujú organizmus zadržiavanej vody, a tak pri diéte s kvakou dosiahnete o čosi lepší výsledok.

Kvake by sa mali vyhýbať tí, ktorí trpia ochoreniami centrálnej nervovej sústavy, trpiaci na žlčníkové kamene, a taktiež pacienti s akútnym zápalom žlčníka a pečene.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *