ČlánkyOvocieRecepty

Hruškový kompót: Ako zavárať hrušky

Ovocné kompóty sa hodia k nedeľňajšiemu obedu, či do sladkých koláčov. Hruškový kompót patrí k tým chutnejším, najmä ak si ho ochutíte podľa vlastných preferencií a chutí.

Hruškový kompót so škoricou, klinčekmi alebo vanilkou. Tento kompót a kombinácia chutí spôsobí, že ho nebudete chcieť prestať v zime jesť. Hoc len tak, rovno z fľaše. Hrušky každopádne viete využiť aj do sladkých koláčov, ktoré v zime padnú vhod. Napríklad čokoládový koláč s týmito škoricovými hruškami bude chutiť úplne inak, ako ste naň zvyknutí. Okrem toho slivkového, či čerešňového sa vo vašej komore bude hruškový vynímať farbou aj chuťou. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu!

Na hruškový kompót budeme potrebovať:

  • 1,5 kg hrušky
  • 1 l voda
  • 400 g kryštálový cukor
  • 1/4 ks škorica
  • 2 ks citrón
  • 4 ks klinčeky

Ako na to:

Najprv si ošúpeme hrušky. Rozkrojíme napoly a zbavíme jadrovníka. Takto očistené hrušky ponoríme na pár minút do vody s citrónom. Hrušky nehnednú a zachovajú si svoju peknú farbu. Medzi tým si v hrnci z vody a kryštálového cukru uvaríme sirup. Do sirupu môžeme pridať celú škoricu, klinčeky alebo vanilku. Koreniny v cukrovom sirupe pustia zaujímavú chuť. Dobre umytý citrón si nakrájame na kolieska. Do čistých a suchých pohárov položíme na dno plátok citróna a pekne vedľa seba naukladáme hrušky. Zalejeme cukrovým sirupom až po vrch a dôkladne uzatvoríme.

Zavárané hrušky sterilizujeme približne 25 minút pri teplote 180 °C. Hruškový kompót necháme spolu s vodou vychladnúť v hrnci a potom uložíme na tmavé a chladné miesto.

Páčil sa vám tento recept? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *