Hubové rizoto
Talianská kuchyňa nám vôbec nie je vzdialená. Ich dokonalé jedlá a prepojenie chutí si dokáže získať kohokoľvek. Vyčarujte si z kuchyne malú rodinnú taliansku reštauráciu v srdci Benátok či Ríma a pripravte si znamenité hubové rizoto.
Či už použijete čerstvé alebo sušené hríby, je úplne jedno. Spojenie správnych ingrediencií vytvorí z rizota dokonalú symfóniu chutí.
Na hubové rizoto budeme potrebovať:
- 400 g ryža na rizoto
- 2 hrnčeky čerstvých húb ( ak použijete sušené tak stačí 1 hrnček)
- 2 Pl olivového oleja
- 1 Pl masla
- 1 ks cibule
- 3 dcl bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g strúhaného parmezánu
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to:
Hubové rizoto začneme prípravou alebo očistením a nakrájaním húb. Ak použijeme tie sušené, je potrebné ich nechať namočené vo vode aspoň 2 hodiny pred tým, ako začneme s prípravou rizota. Čerstvé huby stačí nakrájať na plátky.
V hlbšej panvici si zohrejeme olej a maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme do biela. Pridáme ryžu a dôkladne premiešame aby sa pekne obalila v zmesi oleja a masla. Najprv ju podlejeme bielym víno a necháme variť, aby sa víno odparilo. DO tejto zmesi pridáme nasekané hríby, ktoré necháme chvíľu povariť v zmesi. Po menších naberačkách pridávame zeleninový vývar. Vždy, keď sa vývar vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Takto pokračujeme približne 20 minút, až kým rizoto naberie správnu kašovitú konzistenciu.
Panvicu si odstavíme a primiešame nastrúhaný parmezán a najemno nasekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Pred podávaním môžeme rizoto ozdobiť petržlenovou vňaťkou alebo rozmarínom a hoblinami parmezánu. Voilá, hubové rizoto ako z pravej talianskej reštaurácie je hotové. Dobrú chuť!
Páčil sa vám recept na hubové rizoto? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.