Múka nie je len biela

V bežnom živote sa mnohí z nás pri kupovaní múky ani nezamýšľajú nad tým, aké rôzne druhy či typy múk sú k dispozícii. Ale ak sa na chvíľku zastavíte a nevezmete hneď tú vašu obľúbenú a zaužívanú múku do rúk, ale poobzeráte sa, čaká vás prekvapenie! Zrazu sa vám pred očami odkryje široká škála rôznych druhov múk. A aké to vlastne sú? Aké máme na výber? A na čo sú najvhodnejšie? Ponúkame stručný prehľad typov múk dostupných v našich regáloch.

Pšeničná múka – staré známe – hladká, polohrubá a hrubá. Rozdiel spočíva v spôsobe spracovania.

Hladká múka sa vyrába spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú tie najbledšie pasáže. Vzájomným miešaním vzniká múka, ktorá nám pri pečení zabezpečí peknú a jemnú kôrku pečiva. Múka je najvhodnejšia na výrobu zákuskov, pečiva, piškót a tiež na zahusťovanie omáčok alebo polievok.

Polohrubá múka. Jej hlavnou zložkou sú menšie časti, ktoré vznikajú mletím hrubej múky s pridaním múky bledšej. Tento druh múky je vhodný na pečenie múčnikov, cestovín a knedlí.

Hrubá múka sa vyrába podľa starej technológie stredoeurópskeho typu. Na začiatku mletia sa obilie na prvých valcoch mierne stlačí, zo sklovitej pšenice vyskočí tvrdý stred – krupica, ktorý sa oddelí a samostatne triedi. Ďalším spracovaním vzniká múka. Používa na výrobu cestovín a knedlí.

Pšeničná múka celozrnná. Pri jej výrobe sa zrná mechanicky obrúsia, čím sa odstránia a odsajú z povrchu všetky nečistoty a „hrany“. Po tomto procese sa celé zrno zomelie na múku. Pečie sa z nej chlieb a rôzne druhy pečiva.

Pšeničná múka grahamová. Pšeničný graham vzniká mletím na ryhovaných valcoch, ktoré stlačením zrna pri rozdielnej rýchlosti valcov vytvárajú šupinatý produkt. Takto vyrobený graham je viditeľný ako tmavé kúsky povrchu zrna. Pri výrobe cestovín sa používa v malom pomere.

Ražná múka sa melie z raže siatej. Má výraznú, no príjemnú chuť, vylepšuje trvanlivosť a vláčnosť múčnych produktov. Bledá ražná múka sa používa na výrobu chleba, tiež sa môže použiť ako dochucovadlo jedál. Tmavá ražná múka je prirodzene tmavá a používa sa ako prídavok do tmavých chlebových pekárenských výrobkov.

Ražná múka celozrnná. Na jej výrobu sa používa celé ražné zrno. Jej pridaním do múčnych receptúr sa mení chuť a predlžuje vláčnosť výrobku. Múka je najvhodnejšia do chlebov.

Pohanková múka je vyrobená z pohánky jedlej. Používa sa na varenie, na zvýšenie biologickej hodnoty pokrmu a tiež sa pridáva do zmesi múk na pečenie chleba a iného pečiva.

Zo všetkými týmito ale i ďalšími druhmi múky sa denno-denne „stretávame“ v obchodoch. Vyskúšajte niektoré z nich a pri pečení budú vaše koláče a pečivo zaujímavejšie a chutnejšie.

Foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *