Jahodový koláč s rebarborou a karamelom

Sladká chuť jahôd v kombinácii s kyslou rebarborou vyzerá už na prvý pohľad dokonale. Kakaové cesto pripomína sušienku a výborne ladí nielen s farbami jahôd a rebarbory, ale najmä s ich chuťou.

Jahodový koláč je príjemným osviežením do teplých dní. Chute všetkých prísad dokonale hrajú súzvuk, ktorý vám bude jednoznačne pripomínať leto. Nechajte si toto ročné obdobie rozplynúť na jazyku…

Na jahodový koláč s rebarborou a karamelom budeme potrebovať: 

Cesto: 

  • 1 a pol hrnčeka hladkej múky
  • ⅓ hrnčeka hnedého cukru
  • 150 g masla
  • 1 lyžicu kakaa

Náplň:

  • 350 g jahôd
  • 350 g rebarbory
  • 80 g práškového cukru 

Mrvenička: 

  • 40 g cukru
  • 40 g masla
  • 80 g polohrubej múky
  • ¼ Čl mletej škorice

Karamelová poleva: 

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml rumu 
  • 100 ml šľahačky
jahodovy_kolac_s_rebarborou
Jahodový koláč s rebarborou

Ako na to: 

Najprv si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie vložíme do misky a rukou alebo kuchynským robotom vymiesime pekné hladké cesto. Nezľaknite sa, ak sa vám cesto zo začiatku nebude chcieť spojiť. Potrebuje veľa lásky a pevnú ruku, po chvíli sa pekne spojí. Hotové cesto necháme chvíľu odpočinúť v chladničke. 

Medzitým si pripravíme zmes na mrveničku. Do roztopeného masla primiešame všetky ingrediencie – múku, cukor, škoricu a rukou poriadne premiesime. Na rozdiel od cesta, mrvenička má byť pekne sýpka. 

Kým cesto odpočíva v chladničke, pripravíme si ešte ovocie a karamel. Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na polovice alebo štvrtinky. Rebarboru rovnako umyjeme a opatrne s nožom z nej stiahneme vrchnú časť. Rebarboru si nakrájame na menšie kocky a zmiešame pekne v miske s jahodami a cukrom. 

jahodovy_kolac_s_rebarborou
Jahodový koláč s rebarborou

Ostáva nám už len posledná fáza a tou je karamel. Cukor si v hrnci upálime do zlatohneda. Opatrne doň prilejeme smotanu na šľahanie a rum. Tento krok je asi najpracnejší, nakoľko karamel sa stiahol a je potrebné ho rozmiešať, kým sa v šľahačke a rume pekne nerozpustí. Ak sa tak stane, hrniec odstavíme a necháme vychladnúť. 

Zachladené cesto si vyberieme z chladničky a pomaly rozvaľkáme na rozmer, aký potrebujeme. Opatrne ho presunieme na plech a rovnomerne povtláčame kraje do vlniek. Na cesto vysypeme ovocnú zmes jahôd a rebarbory. Následne posypeme mrveničkou a pečieme v rúre pri 180°C približne 40 minút. Až je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a zalejeme vychladnutým karamelom. Voilá, jahodový koláč s rebarborou a karamelom je hotový. Dobrú chuť. 

jahodovy_kolac_s_rebarborou
Jahodový koláč s rebarborou

Páči sa vám tento recept na jahodový koláč s rebarborou a karamelom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂
Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *