Jednoduchá jahodová galetka

Nie darmo sa galetka zvykne označovať ako koláč s francúzskym šarmom. Koláč, ktorý je jednoduchý a veľmi chutný. Jahodová galetka si získa vaše srdce.

Galetka alebo Galette je francúzsky koláč, ktorý sa vyznačuje tým, že má vyhrnuté okraje. Jej náplň môže byť z akéhokoľvek ovocia, či dokonca z tvarohu. V tomto recepte sme na náplň zvolili neodolateľné a chutné jahody, ktoré už nájdete v obchode, alebo aj pod kríčkami v záhradke.

jahodová galetka

Jahodová galetka: 

Cesto:

  • 160 g hladkej múky 
  • štipka soli 
  • 1 Pl práškového cukru 
  • 100 g masla 
  • trochu studenej vody 

Jahodová plnka: 

  • 350 g čerstvých jahôd 
  • 1 Pl trstinového cukru 
  • ½ Čl mletej škorice 
  • ¼ Čl mletého kardamónu 
  • 1 Čl vanilkového extraktu 
  • 1 Pl kukuričného škrobu 
  • vajíčko na potretie
  • cukor na posypanie 

Ako na to: 

Najprv si pripravíme cesto. V miske spojíme múku, soľ a cukor. Poriadne premiešame a pridáme na kocky nakrájané vychladené maslo. Z ingrediencií sa snažíme vypracovať cesto tak, aby sa maslo prepojilo s múkou, no zároveň sa nesmie maslo úplne rozpustiť, takže pracujeme rýchlo. Prilejeme studenú vodu a opatrne  a zároveň čo najrýchlejšie ju zapracujeme do cesta. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu odležať v chladničke. 

Medzitým si prirpavíme jahodovú plnku. Umyjeme a osušíme si jahody. Pokrájame ich na tenké plátky a vložíme ich do misky. Zasypeme ich cukrom, mletou škoricou, kardamónom a prilejeme vanilkový extrakt. Všetko spolu opatrne premiešame. Nakoniec pridáme škrob a opäť premiešame. Jahodovú zmes odložíme na bok. 

Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Vychladnuté cesto odbalíme z fólie a položíme na pomúčenú pracovnú dosku a valčekom ho opatrne vyvaľkáme do kruhu s priemerom 22 cm. Cesto pomaly preložíme na papier na pečenie. Do stredu cesta navrstvíme pripravené jahody a voľné okraje zahneme do vnútra, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla. Plech s koláčom uložíme do chladničky ešte na 15 minút a vyhrejeme si rúru na 200°C. Koláč vyberieme z chladničky a boky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme trstinovým cukrom. Jahodovú galetku pečieme približne 30-35 minút. Voilá, chtná jahodová galetka je hotová, Dobrú chuť!

jahodová galetka

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám jahodová galetka chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *