Jednoduché, no predsa netradičné silvestrovské menu
Po vianočných sviatkoch je už každý prejedený kapustnicou, šalátom a rybami. Chcelo by to nejakú zmenu alebo celkovú diétu. Detox odložíme do nového roka, pred nami je ešte predsa posledný deň tohto roka. Čo dobré môžeme ponúknuť svojim silvestrovským hosťom?
Malé chutné predjedlo
Všetko závisí aj od toho, či chcete hostí ponúknuť niekoľko chodovou večerou alebo „len“ tradičnými pochúťkami. Či už chystáte veľkú večeru alebo nie, určite budete potrebovať malé predjedlo. Medzi tie najklasickejšie patria dípy, teda omáčky z rôznych ingrediencií. Do nich môžu hostia máčať slané tyčinky, sladké trubičky, pokrájanú zeleninu či ovocie. Väčšinou sa na základ dípov používa smotana alebo tatárska omáčka, preto si skontrolujte či máte doma jednu z týchto ingrediencií.
Ak máte základ, potom už stačí len mixovať podľa chutí. Zdravšia a viac využiteľná je smotana, pretože má neutrálnu chuť a môžete ju osoliť, ale aj osladiť. Do sladkého dípu pridajte vanilkový alebo práškový cukor, prípadne granko a namáčajte do nej plnené trubičky, ktoré nájdete v ktoromkoľvek obchode.
Ako predjedlo sa zvykne podávať aj šunková rolka alebo známe caprese (mozzarella s paradajkami). Buďte viac kreatívni a ponúknite svojim hosťom niečo, čo sa len tak často nejedáva. Aj krabie tyčinky sú potravinou, ktorú možno kúpiť skoro všade. Pred použitím ich treba obliať vriacou vodou a chvíľu nechať postáť. Potom ich pokrájajte na malé kúsky, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľku, kukuricu, smotanu. Nakoniec stačí už iba dochutiť soľou, korením a citrónovou šťavou. Príprava vám zaberie približne 10 minút, a preto si môžete dovoliť prichystať toto predjedlo aj tesne pred príchodom návštevy.
Polievka bez kapusty
Kyslá kapusta je síce veľmi zdravá, no ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Zvyčajne sa polievka preskakuje, pretože nie každý má potrebu niečoho tekutého a teplého. No ak je vaším cieľom pripraviť večeru so všetkým čo k nej patrí, inšpirujte sa receptom na klasiku ozvláštnenú o netradičnú polievkovú ingredienciu, a to jedlé gaštany. Budete potrebovať trochu viac času na predprípravu gaštanov, ktoré musíte najskôr nakrojiť do kríža. Následne ich treba piecť vo vopred predhriatej rúre, až pokiaľ nezačnú odpadávať šupky. Keď gaštany očistíte, pridajte ich k mäsovému vývaru a varte približne polhodinu. Potom niekoľko gaštanov dajte bokom a zvyšok spolu s vývarom zmixujte dohladka. Odložené gaštany pokrájajte a pridajte do polievky. Nakoniec už iba osoľte, okorente a tesne pred podávaním pridajte na tanier s polievkou kúsok masla.
Šalátom nič nepokazíte
V Amerike je zvykom na Deň vďakyvzadia piecť celého moriaka s plnkou. Tento zvyk sa miestami objavuje už aj na Slovensku ako silvestrovská pochúťka. Ak sa však nechcete trápiť s pečením moriaka a inej hydiny, vytvorte chutné a zdravé šaláty. Z postrúhanej cukety s cviklou môžete vytvoriť aj hlavný chod, ktorý svojou farebnosťou zaplní celý stôl. Na dochutenie prilejte uhorkovú šťavu a pridávajte ďalšie suroviny: kyslú smotanu, trochu tatárskej omáčky, tvrdý syr pokrájaný na kocky, šunku, kukuricu a hrášok.
Na záver sa vyhnite pudingom či bábovkám a vytvorte ovocné špízy z čerstvého alebo sušeného ovocia. Nič nepokazíte ani koláčikmi z lístkového cesta. Toto cesto má nesmierne veľa plusov. Výrobky z neho vydržia dlhšie, môžete ich plniť slanou alebo sladkou plnkou, rôzne ich tvarovať a nakoniec, chutia snáď každému. Rovnako obľúbenými malými dezertmi sú aj muffiny.