Kuchynské utierky plné baktérií
Určite ste už veľa čítali o tom, že najviac baktérií sa nachádza na kľučkách, klávesnici, alebo na toalete. Medzi najväčších šíriteľov vírusov v domácnosti však patria kuchynské utierky. Ak používate klasické látkové, možno ani netušíte, že sa v nich nachádzajú milióny nebezpečných baktérií. Najčastejšie je to baktéria Escherichia coli, salmonela či kampylobakter.
Ich prenos je pomerne jednoduchý. Dotknete sa infikovaného miesta alebo potraviny, utriete si ruky do utierky a potom sa dotknete ďalšej potraviny, čím ju kontaminujete, alebo si priložíte ruky k ústam a nakazíte seba. Popri preháňaní a žalúdočných kŕčoch sa môže objaviť aj vracanie. Pre deti sú niektoré druhy baktérií dokonca životu nebezpečné.
Látkové utierky v sebe dlho udržiavajú vlhkosť, čo umožňuje baktériám prežiť. Ich prítomnosť je vyššia aj z dôvodu ich funkcie. Jednu utierku používame pri varení, na osušenie rúk, utretie stola a linky, ovocia, riadu a povrchov, ktoré mohli prísť do kontaktu so surovým mäsom. Pre vaše zdravie je dobré mať v kuchyni viacero utierok. Používajte utierku osobitne na varenie, ďalšiu na utieranie kuchyne a ešte jednu na utieranie rúk.
Praktické sú jednorazové papierové utierky, ktoré po použití zahodíte. Možno si myslíte, že je to drahá záležitosť, no nie je to tak. V porovnaní s textilnými utierkami ide o podstatne čistejšiu a zdravšiu alternatívu. Papierové utierky je najvhodnejšie používať na utieranie stolov či rúk, v prípade riadu by to bolo nepraktické.
Ak však dávate prednosť látkovým, pravidelne ich obmieňajte a často perte. Mnoho ľudí čaká, kým bude utierka naozaj špinavá a až potom ju vyperú. Nečakajte a meňte ich pravidelne, minimálne raz za týždeň. Len tak môžete zabrániť hromadeniu baktérií. Perte ich pri vyšších teplotách, ideálne 60°C až 90°C, pretože tieto mikroorganizmy prežívajú aj pri teplotách okolo 40°C. Baktérie E. coli a salmonelly sa môžu obnoviť, ak sa tkanina opäť znečistí.
Z hľadiska materiálu sú najlepším riešením bavlnené a ľanové utierky (alebo kombinácia oboch), kvôli skvelým sacím schopnostiam. Výborné sú aj bavlnené froté utierky, ktoré si navyše dlho uchovávajú aj svoju farbu.
Užitočné rady:
- Pri varení sa nikdy nedotýkajte jedla špinavou utierkou.
- Nedávajte utierky do kuchynských drezov. Aj tie sú plné baktérií.
- Uteráky na utieranie jednotlivých plôch alebo rúk majte oddelené od seba.
- Po použití nechajte utierku dobre vysušiť. Akonáhle ostane vlhká, baktérie sa na nej začnú množiť.
- Ak periete pri nižších teplotách, použite čistiaci produkt, ktorý baktérie zabíja.
- Bielidlo zabíja baktérie na bielych uterákoch. Máčajte ich v bielidle aspoň 2 minúty.
Ilustračná foto: pixabay.com
Presne tak! Používam zásadne papierové utierky. Je to oveľa hygienickejšie.