Kysnutý hroznový koláč
Potrebujeme:
100 g sušených hrozienok,
500 g červeného hrozna,
300 g hladkej múky,
150 ml vlažného mlieka,
100 ml sladkého vína,
20 g droždia,
120 g práškového cukru,
20 g masla,
štipka soli,
tuk na vymastenie.
Postup:
Sušené hrozienka dáme napučať do pohára s vínom. Droždie rozdrvíme v troche vlažného mlieka s trochou cukru. Do misy dáme múku, kvasnice, zvyšné mlieko, štipku soli a cukor. Vymiesime cesto a keď treba, pridáme ešte trochu vody, prípadne múky. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť. Keď získa dvojnásobný objem, rozdelíme ho na dve časti. Formu na pečenie vymastíme tukom. Na pomúčenej doske z jednej polovice cesta vytvarujeme tvar podľa nádoby na pečenie (kruh, štvorec, obdĺžnik…). Vložíme ho na dno formy, poukladáme naňho polovicu čerstvých a polovicu sušených (už napučatých) hrozienok. Potom vyformujte aj druhú polovicu a položte ju na vrstvu hrozna. Aj na ňu poukladáme zvyšné hrozno a hrozienka. Na vrch pridáme malé kúsky masla a koláč vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C. Pečieme cca 45 minút.
Ilustračná foto: pixabay.com