Lahodná zamatová roláda
Zážitok plný vyváženej chuti zabalený v nadýchanej roláde. Zamatová roláda prináša všetko, čo si môžete priať – jemnú textúru, bohaté chute a jednoduchú prípravu. Pokojne aj bez laktózy, ak použijete rastlinné či delakto produkty.
Na cesto na zamatovú roládu budeme potrebovať:
- 6 vajíčok
- 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 3 polievkové lyžice tmavého (holandského) kakaa
- štipka soli
Suroviny na dvojfarebný krém:
- 200 ml mlieko
- 1 vajíčko
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla izbovej teploty
- 6 polievkových lyžíc práškového cukru
- 3 polievkové lyžice tmavého (holandského) kakaa
- 3 polievkové lyžice polohrubej múky
Chutná a lesklá čokoládová poleva:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 200 g aspoň 52% horkej čokolády
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 polievková lyžica masla
Postup:
Začíname cestom. (Ideálne) v kuchynskom robote si vyšľaháme vaječné bielky s cukrom a štipkou soli na tuhý sneh. Znížime otáčky na najslabšie. Postupne pridávame po jednom žĺtky až do ich úplného zapracovania. Následne preosejeme sódu bikarbónu a kakao. Pokojne si pred tým tieto dve suroviny spolu zmiešajte a naraz vsypte do cesta.
Pripravíme si veľký plech vystlatý papierom na pečenie, ktorý potrieme s maslom a posypeme troškou kaka. Na takto pripravený plech vylejeme cesto a pečieme na 180°C približne 10 – 15 minút. Záleží od rúry.
Po dopečení ešte teplé cesto vyberieme z plechu a pomaličky dáme dole papier na pečenie. Prikryjeme suchou utierkou, zrolujeme a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme dvojfarebný krém do zamatovej rolády. Z mlieka, vajíčka, vanilkového cukru a preosiatej múky uvaríme hustú kašu (puding), ktorú necháme vyhcladnúť na studenom mieste. V kuchynskom robote si zatiaľ poriadne vyšľaháme maslo. Potom k nemu prišľaháme vychladnutý puding. Pripravenú zmes si rozdelíme na 2 časti. S tou prvou potrieme vychladnuté, rozrolované, upečené cesto. Do druhej polovice vychladnutej zmesi primiešame preosiaty práškový cukor a kakao. Miešame dovtedy, kým cítime, že je cukor roztopený. Následne tiež potrieme cesto. Korpus naspäť opatrne zrolujeme, zabalíme potravinovou fóliou, alobalom alebo papierom na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky. Pokojne aj na noc.
O pár hodín neskôr alebo ideálne na druhý dreň si pripravíme čokoládovú polevu. V rajnici zohrejeme smotanu. Pridáme nalámanú čokoládu a necháme rozpustiť. Snažíme sa, aby to nezačalo vrieť. Potom pridáme práškový cukor a maslo. Keď všetko spolu zapracujeme, odoberieme hrniec z ohňa a ešte aspon 2 – 3 minútky miešame. Polevu vylejeme na studenú zamatovú roládu. Pri izbovej teplote necháme úplne stuhnúť a následne buď podávame alebo dáme ešte zachladiť. Teplú polevu nedávajte hneď do chladničky, pretože môže popraskať.
Pri zamatovej roláde platí, že čím dlhšie tuhne – tým lepšie. Ak napríklad neobľubujete čokoládovu polevu, roládu jednoducho posypte kakaom. Chutiť bude stále vynikajúco.
Príjemné maškrtenie!