Letné, ovocné a osviežujúce nápady

Letné obdobie neznamená len dozrievanie jahôd či čučoriedok na horských stráňach. Slnečné mesiace s predĺžujúcimi sa dňami a vyšším teplotám prajú oveľa širšiemu sortimentu ovocia či už z naších záhrad alebo zo zahraničia. Ovocie nás počas leta môže osviežiť a najlepšie je ním nahradiť vysoký príjem sladkostí. Cez ich rozmanitosť ich spájajú spoločné vlastnosti akými sú čerstvosť, šťavnatosť a najmä vysoký obsah vitamínov.

shutterstock_418717261Letné ovocie môžete použiť akokoľvek. Medzi najobľúbenejšie výtvory patria ovocné sorbety, smoothies s ľadom, zmrzliny, šťavnaté ovocné koláče alebo chutné 100% šťavy. Absolútnym favoritom tohto leta bude banánová ľadová dobrota. Hoci je asi parodoxom, že ide o banány, ktoré v našich zemepisných šírkach nerastnú, no najlepšie a najsladšie sú samozrejme v lete. Čím viac je banán dozretý, tým sladšia je jeho chuť. Do letného banánového nápoja preto ani netreba pridávať cukor. Bez väčších problémov sa dá táto maškrta vytvoriť aj doma. Postup je celkom jednoduchý. Všetko treba zmixovať a pokojne sa pri dochucovaní môžete prikloniť aj k pridaniu malín, ktoré banánovú chuť výborne doplnia, prípadne skombinovať kávové zrnká, mango či datle.

Ak máte radi prechádzky po lese, určite to spojte spolu so zberom lesných plodov. Chutné lesné jahody výborne zapasujú do domácich jogurtov alebo zmrzlín. Pri vlastnoručnej výrobe si tak budete na 100% istí, že svojim deťom dávate len to najlepšie. Vo svete ľadových maškŕt je zmrazený jogurt s ovocím už niekoľko rokov na vzostupe. Stačí pomiešať váš obľúbený smotanový jogurt s vybraným letným a drobným ovocím a rozdeliť do malých formičiek na ľad alebo na muffiny. V mrazničke by tak mali pobudnúť aspoň dve hodiny.

Čerešne, ktoré pútajú pozornosť

K letnému ovociu neodmysliteľne patria aj čerešne. Kto by si aspoň raz neľahol pod košatú čerešňu, naťahoval ruky a zbieral tak jednu sladkú a červenú čerešňu za druhou. Práve o čerešniach by sme vám chceli predstaviť zopár zaujímavých faktov. V týchto malých a neodolateľných plodoch je ukrytá veľká sila prospešná pre náš organizmus. Ide najmä o draslík, magnézium, železo alebo vitamín C. Vedci dokonca zistili, že červené farbivo, ktoré je v týchto plodoch obsiahnuté, má vzácnu vlastnosť chrániť nás pred zápalmi či dokonca starnutím.

Okrem ležania v tieni čerešne si určite spomínate aj na výstrahy, ktoré sa spájali s pitím vody po čerešniach. Tento odveký mýtus sa doslova dedí z pokolenia na pokolenie, no ani zďaleka nie je pravdivý. Početné expertízy preukázali, že voda má v súčasnosti vysokú kvalitu, a tak vôbec neškodí organizmu ani v prípade, že sa skombinuje s kôstkovým ovocím.shutterstock_223642741

Vo všeobecnosti patrí veľké množstvo receptov, kde by sa dali tieto guľaté plody využiť. Sú to bublaniny, štrúdle, torty, ale aj jedlá z bravčového mäsa či diviny a hydiny. Skvelým tipom pre labužníkov je skombinovanie kyslejších čerešní s arómou whisky. Z viacerých druhov čerešní poznáme aj takzvané srdcovky, ktoré sa používajú na zdobenie sladkostí alebo sa podávajú samostatne ako zdravý dezert.

Či už by ste sa rozhodli pre tropické banány, ktoré v lete patria chuťovo medzi najlepšie alebo by ste stavili na našu klasiku, určite tým nič nepokazíte. Ovocie je osviežujúce, chutné, zdravé a dá sa skombinovať takmer so všetkým. Ak by ste robili pre svojich priateľov menšie pohostenie, napríklad u vás na záhrade, určite stavte na netradičnú klasiku a inšpirujte sa aj týmto receptom na ríbezľovo-zázvorový koktejl.

Potrebujete:

1 zázvor,

300 g mrazených ríbezlí,

1 PL citrónovej šťavy,

2 PL hnedého cukru,

bylinkový likér,

kocky ľadu.

 Postup:

Zázvor ošúpeme a najemno nastrúhame. Ríbezle zalejeme asi 150 ml vody, pridáme cukor, citrónovú šťavu, nastrúhaný zázvor, všetko premiešame a necháme zovrieť. Tento základ zmixujeme na pyré, precedíme cez sitko a vložíme aspoň na tri hodiny do chladničky. Vychladený nápoj rozdelíme do viacerých pohárov, prilejeme bylinkový likér a môžeme podávať spolu so slamkou.

Ilustračné foto: shutterstock.com

 

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *