Lístkové taštičky s lososom, špenátom a mozzarellou
Elegantné a jednoduché jedlo, ktoré sa výborne hodí na slávnostný obed alebo večeru. Spojenie krémového syra a ochuteného špenátu s lososom, zabalené v chrumkavom lístkovom ceste vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorou očaríte rodinu aj hostí. Navyše ich pripravíte bez zložitého varenia – stačí pár čerstvých surovín a rúra.
Potrebujeme:
- 1 mozarella
- 2 filé z lososa (125g)
- 1 balenie lístkového cesta (270g)
- 300g listového špenátu
- 1/2 cibule
- 1 strúžok cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- múka na poprášenie
- 2 lyžice mlieka
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Najprv si predhrejeme rúru na 200 °C a nastavíme horný aj dolný ohrev, aby bola dobre vyhriata, keď budeme pripravení piecť.
Medzitým sa pustíme do prípravy špenátu. Dôkladne ho očistíme, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Kým špenát schne, ošúpeme cibuľu aj cesnak a nakrájame ich na malé kocky. V stredne veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej spolu s kúskom masla. Keď sa tuk rozpustí a zahreje, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Za občasného miešania ich krátko orestujeme, kým nezačnú voňať a zľahka zmäknú.
Následne pridáme pripravený špenát, premiešame ho s cibuľovým základom, odstavíme hrniec z platne a prikryjeme pokrievkou. Takto necháme zmes stáť približne 2 až 3 minúty, aby špenát jemne zmäkol v horúcej pare. Potom ho ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny, preložíme špenát do sitka a necháme ho dobre odkvapkať.
V ďalšom kroku si pripravíme mozzarellu – vyberieme ju z nálevu, necháme ju odtiecť a nakrájame na tenšie plátky. Filety z lososa umyjeme pod studenou vodou, jemne ich osušíme papierovou utierkou a rozrežeme na dve rovnaké polovice. Každý kúsok ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Následne si rozvaľkáme lístkové cesto na tenší plát a rozdelíme ho na štyri rovnaké obdĺžniky. Každý diel jemne poprášime múkou, aby sa nelepil. Na stred každého kusu rovnomerne rozložíme pripravený špenát, naň položíme kúsok lososa a nakoniec pridáme plátky mozzarelly.
Cesto opatrne preložíme cez náplň a vytvarujeme z neho uzavretý balíček. Okraje dôkladne pritlačíme prstami, aby držali tvar a počas pečenia sa nerozlepili. Vrchnú časť cesta niekoľkokrát prepichneme vidličkou, aby mala para kam unikať. Nakoniec balíčky potrieme mliekom, čo im dodá zlatistý lesk.
Hotové balíčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme ich do rozohriatej rúry. Pečieme približne 20 minút, kým nie je cesto pekne zlatisté a chrumkavé. Podávame ešte teplé, ideálne so zeleninovým šalátom alebo čerstvou rukolou.