Martini – najobľúbenejší aperitív na svete

Miešaný nápoj jednoduchý na prípravu aj na ingrediencie. Postačí vám suchý vermút, gin a oliva či kúsok citrónovej kôry. Okrem toho, tento kontejl patrí k tým „výnimkám“, ktoré si môžete vychutnať pred jedlom.

Martini Dry, teda suché Martini sa pod týmto názvom objavilo už v druhej polovici 19. storočia. Avšak tento nápoj pozostával z iných ingrediencií ako dnes. Prvýkrát ho v jeho súčasnej podobe namiešal istý taliansky barman v newyorskom hoteli na začiatku 20. storočia. Následné sa stal obľúbeným na celom svete. Bol číslom 1 napríklad aj pre milionára Johna Rockefellera.

Ako si pripraviť martini?
Veľmi jednoducho. Stačí gin a vermút a ich pomer si môžete ľubovoľne meniť. Pomerom vermútu k ginu v rozmedzí 1:10 si namiešate veľmi suché martini. Ak chcete menej suchšie, tak sa riaďte pomerom 3:7. Ak by ste miešali ešte vo väčšom pomere, tak budete mať vlhšie, až mokré martini. Tento koktail sa teda dokáže prispôsobiť každému.

Keďže jednou z dvoch hlavných súčastí martini je gin, poďme si ho bližšie predstaviť. Pôvodne pochádza z Holandska, kde ho v polovici 17. storočia objavil profesor medicíny ako liek proti obličkovým ťažkostiam. Anglický vojaci ho neskôr pod názvom holandská guráž priviezli do svojej vlasti. Tam sa stal natoľko obľúbeným, že sa z neho stal národný nápoj a v súčasnosti má aj svoje múzeum na severovýchode Belgicka.

Jedným z najznámejších druhov ginu je London Dry gin, ktorý sa zvyčajne používa v miešaných koktailoch. Vyrába sa z obilného destilátu pridaním rastlinných látok a opätovným destilovaním. Pridáva sa napríklad citrónová alebo pomarančová aróma, aníz, škorica či muškátový oriešok.

Receptík na záver: Martini Dry
0,5 cl Martiny Dry
4,0 cl Seagrams Extra Dry Ginu
1 oliva

Do šejkru vložíme kocky ľadu a na ne potom nalejeme gin a martini (vermút), dôkladne ich premiešame lyžicou. Scedíme nápoj cez sitko do vopred zamrazeného pohára. Ozdobíme olivou. Podávame ako aperitív a potom podľa chuti.

Autor: Veronika sitárová, Foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *