Meď

Meď je zložkou mnohých enzýmov, vďaka čomu sa podieľa na ochrane pred voľnými radikálmi. Taktiež je potrebná na tvorbu spojivového tkaniva, ktoré podporuje a oddeľuje jednotlivé orgány a tvorí šľachy, chrupavky a kosti. Je nevyhnutná pri zdravom raste kostí.

Meď pomáha vstrebávať železo z potravy, čiže nedostatok medi môže viesť k málokrvnosti z nedostatku železa. Zúčastňuje sa aj na tvorbe melanínu, farbiva, ktoré zodpovedá za farbu pokožky a vlasov.

Dobrým zdrojom medi je pečeň, kôrovce a mäkkýše, kakao, orechy a huby. Nedostatok je veľmi vzácny a vyskytuje sa len u nedonosených a podvyživených dojčiat a u malých detí, trpiacich chronickými hnačkami alebo poruchami vstrebávania.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *