Metro rezy
Doba prípravy: asi 60 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Vystačí na: asi 40 porcií
Na cesto:
3 bielky
3 žĺtky
250 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
250 ml smotany na šľahanie
500 g polohrubej múky
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na krém:
200 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
3 PL rumu
Na ozdobenie:
2 balíčky Fondánu Dr.Oetker
2 balíčky Polevy tmavej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
Postup
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilínovým cukrom na najvyššom stupni do peny a krátko zašľaháme smotanu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a striedavo so snehom vareškou vmiešame do peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
2. Korpus necháme vychladnúť.
3. Na prípravu krému vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľahávame rum.
4. Korpus nakrájame na 40 kusov (asi 7 x 4 cm).
5. Fondán pomocou valčeka vyvaľkáme na tenký plát s hrúbkou asi 2 mm. Nožom plát nakrájame na pruhy široké 6 cm.
6. Každý kus korpusu pomocou noža potrieme krémom po všetkých štyroch dlhších stranách a obalíme fondánovým plátom. Zvyšok plátu odkrojíme a spoje zľahka pritlačíme k sebe. Zvyšný fondán znovu spojíme a opäť vyvaľkáme.
7. Polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli a konce rezov postupne namáčame po oboch stranách do polevy. Naukladáme na papier na pečenie a vložíme do chladničky stuhnúť.
TIPY:
Ak sa fondán pri vaľkaní lepí, zľahka ho podsypávame práškovým cukrom alebo škrobom.
Krém môžeme nahradiť Krémovou náplňou vanilkovou Dr.Oetker pripravenou podľa návodu na obale s maslom