Návrat k tradičnému spôsobu skladovania potravín v modernom štýle
Zima je už tu, čo znamená, že dostupnosť sezónnych a zdravých potravín, zeleniny a ovocia je menšia. Mnohí sa preto poisťujú vytvorením dostatočných zásob. Nevyhovujúce podmienky však kvalitu a chuť týchto produktov ovplyvňujú, čo v konečnom dôsledku vaše zásoby znižuje na minimum. Ako túto dilemu vyriešiť?
Je tu jeden univerzálny pomocník, ktorý je na uskladnenie formou sušenia potravín ten najlepší odborník. Bez zbytočných konzervačných látok a starostí tak môžete využívať dary prírody po celý rok. Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.
Sušička potravín a jej výhody
Sušenie je špeciálna metóda konzervácie potravín, ktorá umožňuje ich dlhodobé uchovanie a uskladnenie bez pridania konzervačných látok. So sušičkou ovocia a zeleniny totiž môžete dlhodobo uchovávať sezónne produkty a pripravovať tak originálne a kuriózne recepty.
Tento prirodzený spôsob skladovania pomocou kvalitnej sušičky je založený na odstránení vody z ovocia, zeleniny, húb, strukovín, mäsa, rýb alebo ďalších produktov s nasledujúcimi výhodami:
- sušením sú, vďaka odstráneniu vody, eliminované všetky nebezpečenstvá množenia baktérií a plesní;
- zachovávajú sa vitamíny a minerálne soli potravín;
- konzervuje sa pôvodná a lahodná chuť i všetky dôležité živiny;
- sušené potraviny majú oveľa dlhšiu trvanlivosť;
- objem sušeného ovocia umožňuje vytvoriť zásoby, ktoré vám vydržia mesiace.
Klasický spôsoby konzervácie ako je napríklad tepelná úprava naopak znižuje nielen objem, ale aj nutričnú hodnotu potravín o 50 %. Sušenie v sušičke je teda jedinečný spôsob, ako starostlivo zachovať všetky živiny v potravinách. Produkt sa nezmršťuje ani nestuhne, ale zachováva si vôňu, chuť, farbu, tvar a nutričnú hodnotu.
Ako si správne sušičku vybrať?
Na trhu je niekoľko druhov profesionálnych sušičiek. Vybrať si preto model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám, nebude najmenší problém. Hlavný rozdiel sa týka smeru prúdenia vzduchu, jeho teploty, rýchlosti sušenia a spotreby elektrickej energie zariadenia. Rozhodujúce slovo má aj objem sušičky a počet komôr, v ktorých môžete spolu rôzne druhy potravín sušiť.
Naučte sa zariadenie správne používať
Používanie sušičky je veľmi jednoduchý proces. Aj ten má ale svoje zásady, od ktorých je závislý konečný efekt sušenia.
Ako prvé je dobré nakrájať výrobok na plátky. Ich hrúbka závisí od obsahu vody v potravinách a veľkosti.
Potom vložte výrobok do košov alebo špeciálnych mriežok. Dbajte pri tom na to aby sa produkty navzájom neprekrývali. Po zapnutí sušičky a nastavení správnej teploty už len počkajte, kým produkt uschne a je zakonzervovaný a pripravený na vašu priamu konzumáciu alebo uskladnenie na neskôr.
Predbalené a spracované potraviny sú možno pohodlné na prípravu a použitie, zvyčajne ale obsahujú nezdravé prísady, ako je dusičnan sodný, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, trans-tuky, metylcyklopropén a potravinárske farbivá. Naopak, keď si ich usušíte doma, žiadne takéto nebezpečné prísady vaše zdravie neohrozia a potraviny pritom môžete skladovať bez straty chuti a živín niekoľko mesiacov. Tak to s modernou a praktickou sušičkou vyskúšajte.