V Dánsku vám naservírujú pivovú polievku a obložené chlebíčky

Veľmi podobná a zároveň špecificky odlišná od kuchýň severoeurópskych krajín. Švédsko, Nórsko, Fínsko a Dánsko – vo všetkých sa určite stretnete s rybami, mliečnymi výrobkami či mäsom. Ale len v Dánsku vám naservírujú napríklad pivovú polievku alebo lahodné obložené chlebíčky. Poďme si spoločne predstaviť špeciality, na ktorých si môžeme v tejto krajine pochutnať.

Pivo tu patrí k veľmi populárnym nápojom a je tak obľúbené, že z neho varia aj polievky. „Öllebröd“, teda chlebová pivová polievka sa pripravuje, samozrejme, z piva a zahusťuje sa ražným chlebom (konkrétny recept nájdete v závere článku). Inou, tiež typickou dánskou pochúťkou, je polievka z jahňacích žalúdkov, do ktorej sa pridáva zelenina, jahňacie žalúdky a nôžky, a nájdeme v nej aj hrozienka a jablká. Posledné spomenuté dodá jedlu sladkú chuť, ostatné ingrediencie naopak kyslastú, teda táto polievka vám ponúka zaujímavú kombináciu chutí. K obľúbeným patria aj tzv. biele polievky. Sú husto-krémové, čo sa dosiahne pridaním smotany, masla, žĺtkov alebo aj nastrúhaného syra. Syr sa tiež pridáva do rôznych omáčok a zeleninových šalátov. Dáni majú veľmi radi vajíčka a dokážu ich pripraviť na všetky známe i neznáme spôsoby. Čo im naopak nechutí, sú huby, maximálne znesú šampiňóny.

Varené ryby sú v tejto krajine národným pokrmom. Jedia ich poliate maslom, väčšinou s varenými zemiakmi a petržlenovou vňaťou. Ryby sťahujú z kože, čo je pri niektorých druhoch veľmi obtiažne a až potom ich varia. Dáni si potrpia na čerstvosť, preto ich kupujú ešte živé. Pred varením ich vkladajú celé alebo po kúskoch do slabo osolenej vody, v ktorej ich nechajú odležať asi hodinu. Varené ryby sa môžu podávať nielen s maslom, ale aj horčicou, ústricovou omáčkou či pokrájaným natvrdo uvereným vajíčkom.

Podobne ako v ostatných škandinávskych krajinách, aj tu sú najvýdatnejšie raňajky, jednoduchšie obedy a hlavným jedlom je večera. Pri raňajkách si najčastejšie pochutnávajú na opečenej slanine s vajcom, či na ovsenej kaši so smotanou. Obed je jednoduchý, zväčša obložené chlebíčky alebo pečienky so zeleninou a syr. Podľa štatistiky dávajú 2/3 Dánov prednosť obloženým chlebíčkom pred teplým jedlom. Večera väčšinou pozostáva z polievky, rýb alebo mäsa a syrov.

Öllebröd – chlebová pivová polievka
Potrebujeme: 300 g ražného chleba, 1/8 l vody, 2 fľaše piva, cukor, citrónovú kôru, smotanu
Postup:Chlieb pokrájame na kocky a máčame ho niekoľko hodín v pive s vodou. Potom všetko povaríme 20 minút a precedíme cez sitko. Kašu znovu povaríme na slabom plamienku a rozriedime so zvyškom piva. Pridáme štipku cukru, citrónovej kôry a polievku podávame ozdobenú so smotanou na vrchu.

Autor: Veronika Sitárová, Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *