Cukrovka – známa i neznáma

„Nejedz toľko cukru, lebo z toho dostaneš cukrovku,“ alebo „Ale veď ja ju nemôžem mať, veď nie som tučná,“ tieto a mnohé iné mylné predstavy mali kedysi ľudia o cukrovke. Možno si niektorí niečo podobné myslia dodnes. Dovoľte mi vyviesť vás z omylu.

Čo tá cukrovka vlastne je?
Cukrovka – diabetes je hormonálne ochorenie organizmu, pri ktorom telo prestane vyrábať inzulín, alebo tento hormón nedokáže naplno využiť. Inzulín produkuje podžalúdková žľaza – pankreas a je dôležitým prvkom pri látkovej premene na energiu. Ľudské telo prostredníctvom mnohých chemických procesov premieňa všetku potravu, ktorú príjme, na glukózu (najjednoduchší cukor). Tá je hlavným zdrojom energie a tráviacou sústavou sa dostáva do každej bunky nášho tela. Na to, aby sa to bunky dostala, slúži inzulín. Diabetes spôsobuje hromadenie glukózy v krvi. Telo tým stráca energiu a pri vysokej hladine cukru v krvi vznikajú vážne zdravotné problémy. Ak nie je diabetes kontrolovaný, môže poškodiť srdce, žily, oči, obličky a nervy bez toho, aby ste o tom vedeli.

Známe sú dva typy diabetu:

  • Typ 1: Tento typ sa vyskytuje u detí a mladých ľudí, nazýva sa aj „detská cukrovka“. Pri tomto diabete telo produkuje málo alebo žiaden inzulín, preto sa musí užívať prostredníctvom inzulínových injekcií.
  • Typ 2: Tento typ sa zvyčajne objavuje v dospelosti po tridsiatom roku života. Nazýva sa tiež „stareckou cukrovkou“ avšak nemusíte byť starec, aby ste ňou trpeli. „Stačí“ ak sa tento typ diabetu objavil u vašich príbuzných, alebo ste málo aktívni a máte nadváhu. V týchto prípadoch sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku. U ľudí s diabetom typu 2 sa síce inzulín produkuje, ale telové bunky ho nie sú schopné efektívne využiť. Pri tomto type sa používajú orálne prípravky inzulínu, vo forme tabliet.
    Príznaky diabetu typu 2: únava, rozmazané videnie, slabosť, častý pocit smädu, nutkania močiť, nedostatok citlivosti v rukách a nohách či podráždenosť pokožky.

Fámy a skutočnosť
Medzi najväčšie fámy rozhodne patrí tvrdenie, že len tuční ľudia alebo „jedáci sladkostí“ dostanú cukrovku. Cukrovku môže postihnúť kohokoľvek, hoci prejedanie sa a nadváha zvyšuje riziko jej vzniku, nie sú to tie hlavné dôvody prečo sa objavuje. Ale vo väčšine prípadov zohrávajú dôležitú úlohu gény a životospráva. Zaraďuje sa k dedičným chorobám či poruchám organizmu, teda sa ňou nemôžete od niekoho len tak nakaziť. Istú dobu sa tiež myslelo, že deti sa dokážu z cukrovky vyliečiť. To je, bohužiaľ, len mýtus, pretože „detskú cukrovku“ spôsobuje deštrukcia β-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Po deštrukcii už nie je možné, aby sa β-bunky obnovili alebo doplnili, a preto je to celoživotné ochorenie. Alebo opačný prípad, kedy sa domnievalo, že cukrovkou trpia len starí ľudia. Diabetes tohto typu –typu 1- je tiež ochorenie na celý život, no hranica, kedy sa začne prejavovať sa každým rokom posúva vyššie. Objavuje sa už u ľudí nad 35 rokov a v strednom veku. To, ako uznáte, staroba v tom pravom zmysle slova, rozhodne nie je. Tiež je omylom to, že diabetici nesmú nič sladké a ani piť alkohol. Väčšina ľudí trpiacich cukrovkou si môže dopriať sladké, len si musia dávať pozor na obsah sacharidov v jednotlivých maškrtách. Na hladinu cukru v krvi totižto vplýva viac celkové množstvo sacharidov ako ich typ. Lekári odporúčajú prijímať isté množstvo sacharidov každý deň v rovnakom čase, čo umožní regulovať hladinu cukru v krvi. Ak je zdravotný stav diabetika v poriadku, príležitostne si môže aj vypiť. Nie však viac ako dvakrát týždenne, a aj to maximálne dva poháriky. A čo je dôležité! – nesmie piť alkohol na prázdny žalúdok.

Môžu diabetici jesť jedlo, ktoré neobsahuje cukor bez obmedzenia?
Je potrebné sa zamyslieť nad tým, čo to znamená „bez cukru“. V praxi to, že daná potravina neobsahuje repný ani trstinový cukor, avšak môže obsahovať iné formy cukru. Umelé sladidlá, ako aspartám či sacharín, nezvyšujú krvný cukor, ale iné bežné sladidlá – fruktóza, dextróza, mannitol alebo sorbitol, ho zvýšiť môžu. Navyše, mnohé potraviny „bez cukru“ niekedy obsahujú i škrob, ovocie či mlieko, ktoré sa v krvi premenia na glukózu. Hladinu cukru v krvi – glykémiu pomáhajú znižovať aj bylinky a koreniny, napríklad vraj aj taká marihuana môže nepriamo priaznivo pôsobiť na hladinu glukózy v krvi, a vňať petržlenu alebo škorica, muškátový oriešok a klinček, môžu zlepšovať využitie glukózy a tým znižovať glykémiu. Tieto ich „vplyvy“ v organizme sú však malé, preto sa neodporúčajú ako liek na cukrovku.

Ako sa správne stravovať pri cukrovke?
Diabetik musí dávať pozor na to čo a ako často je. Jeho diéta je veľmi podobná zásadám racionálneho stravovania. Strava má byť pestrá a nie monotónna. Jej základ, až dve tretiny, majú tvoriť výrobky s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny. Ide o rastlinné potraviny (celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryža) spolu so zeleninou a ovocím. Denne sa odporúča konzumovať asi 3 – 4 porcie zeleniny (vrátane zemiakov) a 2 – 3 porcie ovocia.
Asi 17 – 20% stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie je biele mäso (hydina, ryby) a chudé druhy červeného mäsa. Je potrebné zvýšiť hlavne konzumáciu rýb, ktorá je v našich končinách asi o tretinu nižšia, ako je odporúčané. Všetky mliečne výrobky majú byť nízkotučné. Z rastlinných bielkovín je potrebné zvýšiť príjem strukovín. Tukom by sa mali vyhýbať najmä diabetici trpiaci obezitou. Tuk nie je iba v klasických potravinách, ako je maslo, rastlinné maslá, oleje. Je skrytý aj v mliečnych a mäsových výrobkoch. V súčasnosti neexistujú vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov. Oproti minulosti sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, ale je potrebné sledovať celkového množstvo energie a sacharidov. Opatrnosť treba pri jedlách, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru – hlavne múčne jedlá, pečivo, cestoviny a ovocie. Pri nich je dôležité neprekročiť odporučené množstvo na jednu porciu.

Ale ako sa nedostať pri diabetickom stravovaní do stereotypu? – to určite trápi mnohých, keďže pri diéte si človek nemá veľmi z čoho vyberať a musí byť pozorný pri konzumácii takmer všetkého. Preto sa vytvoril tzv. výmenný systém, ktorý umožňuje stravovanie obmieňať, pritom však dodržiavať príjem energie a sacharidov. Všetky potraviny sú rozdelené do piatich základných skupín:
– chlieb a pečivo, múka, príkrmy – zemiaky, ryža, kukurica, ovsené vločky
– mlieko a mliečne výrobky
– mäso a údeniny
– cukrárenské výrobky
– zelenina a ovocie
Diabetikovi teda stačí iba vedieť, koľko jednotiek z ktorej skupiny má zjesť. Pritom jedna jednotka obsahuje 10g sacharidov.

Správna diéta spolu s aktívnym pohybom dokáže cukrovku ovplyvniť až na 80%. Diabetik má teda svoje zdravie a priebeh choroby vo vlastných rukách.

Vyskúšajte DIA jablkový koláč.
O stravovaní diabetikov sm sa dozvedeli veľa nového aj na akcii S chuťou do života.

Autor: Veronika Sitárová, foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *