Ochutnajte batáty !
Ak vás už omrzeli tradičné prílohy k jedlám, ako napríklad ryža alebo opekané zemiaky, či nebodaj tarhoňa, zbystrite pozornosť! Sladké zemiaky, iným slovom aj batáty, sú na trhu už nejaký ten piatok, no o svoje postavenie musia naďalej bojovať. My Slováci sme veľmi konzervatívni a neradi meníme niečo, čo konzumujeme roky. Tieto sladké zemiaky sú výbornou voľbou, pokiaľ chcete po Vianociach zmenšiť svoju konfekčnú veľkosť a nechcete sa týrať diétami, pretože batáty sú veľmi chutnou a zdravšou alternatívou našich klasických zemiakov.
Sladký zemiak je vlastne hľuza povojníka batátového a pochádza zo Strednej Ameriky. V chudobnejších krajinách robí dobrú službu, pretože nahrádza klasické zemiaky, ktorých je tam nedostatok. Prekvapivo, tieto zemiaky dorazili k nám do Európy oveľa skôr, ako klasické zemiaky a ich cena bola mnohonásobne vyššia, ako je teraz. Aj teraz je ale pre bežného smrteľníka tento sladký zemiak skôr potešením, ako každoobednou voľbou, a to „vďaka“ cene, ktorá stále nie je prijateľná.
Batát má nepravidelný tvar a jeho vnútro, dužina, je oranžovej, bielej alebo žltej farby. Má príjemnú sladkastú chuť pripomínajúcu oriešky. V tropických oblastiach, odkiaľ pochádza, dorastajú jeho hľuzy až do výšky 5 metrov. Batátovník sa vďaka silným koreňom veľmi ľahko zakoreňuje. Čo sa týka hmotnosti, batáty sú ťažšie ako klasické zemiaky a môžu vážiť až 5 kilogramov.
Ak sa vám páči predstava vlastnoručne dopestovaných sladkých zemiakov, môžete to skúsiť aj v pohodlí domova. Hľuzy batátov sa vedia výborne prispôsobiť hocijakej zemepisnej šírke, takže si nemusíte robiť starosti. Jediné, čo potrebujú vo veľkej miere, je dostatok svetla a hlinitú pôdu. Ak máte tieto dva atribúty, môžete začať s ich pestovaním a pochváliť sa tak pred návštevou výnimočnou zemiakovou kašou z vlastnoručne „vyrastených“ batátov. A ako plus vám budú robiť dobrú službu aj pri skrášlení miestnosti, vďaka netypickému tvaru a farbe.
Miestnosť na pestovanie dostatočne vetrajte a mladé sadenice uviažte k tyči špagátom. Hľuzy zasaďte hlboko do pripravenej a predhriatej pôdy a starajte sa o ne tak, ako o zemiaky, ktoré poznáte. Sadenice v lete pokojne vytiahnite von do exteriéru. Batáty zbierajte na prelome septembra a októbra a to vždy po tom, ako zaschnú ich stonky.
Batáty obsahujú:
- kyselina chlorogénová– bojuje proti rakovine
- nerozpustnú vlákninu – hlavne konzumovanie batátov so šupkou napomáha predchádzať vzniku zápchy a hemoroidov
- pektín – znižuje hladinu cholesterolu
- vitamín B6 – tento vitamín nám pomáha chrániť sa pred depresiou, mŕtvicou, či nespavosťou
- luteín a zeaxantín – chránia pred očnými chorobami a vznikom aterosklerózy
- vitamín C – podporuje hojenie rán a pomáha budovať našu imunitu
- betakarotén – prírodné farbivo pôsobiace ako zbraň proti niektorých druhom rakoviny, najmä úst a žalúdka
- draslík – vitamín, ktorý priamo podmieňuje srdcovú činnosť a znižuje krvný tlak
Recepty z batátov
- Zemiaková kaša.
- Roztlačené zemiaky spolu s javorovým sirupom alebo medom: skvelý dezert.
- Vo forme šalátov.
- Ako príloha k rybám, mäsám či ku grilovanej zelenine.
- Narežte tenké plátky a opečte vo fritéze – skvelé lupienky.
- Ak neobľubujete tekvicu a polievku z nej, nahraďte ju batátmi.
- Zapekané batáty, napríklad s parmezánom a bryndzou.
- Niektoré krajiny nimi pre vysoké dávky vitamínov kŕmia aj svoje zvieratá.
Sladké zemiaky konzumujte výhradne so šupkou ! Grilujte ich alebo pečte, pretože týmito tepelnými úpravami sa zachovajú výživné látky a vaše telo ich dokáže skôr vstrebať a následne využiť. Varenie napríklad ako kašu je menej vhodné, pretože sa pri ňom menej štiepia cukry a škroby obsiahnuté v zemiakoch.
Ilustračné foto: visualhunt.com