Zaváranie: Urobte si zásoby z vašej úrody

Počas letného obdobia sa na záhradách urodí veľké množstvo sladkého ovocia. Marhule, jahody, čerešne či maliny sú plody, ktoré možno použiť aj inak ako na prípravu koláčov a sladkých dezertov.

Ak vaše obľúbené ovocie už dozrelo, rozdeľte si ho na dve polovice. Jednu časť si vychutnajte len tak zobkaním a z tej druhej si vytvorte mimosezónne zásoby. Aj v zime si tak budete môcť pochutnávať na sladkých jahodách či malinách, ktoré vám dodajú aj dostatok vitamínov.

blackberries-844876_1280Zaváranie je pre niekoho len strata času, a preto si radšej zaobstará džem či lekvár z obchodu. Kúpený je všakovako upravovaný s pridaním rozličných sladidiel a látok. Navyše, ak máte tú možnosť zozbierať všetku úrodu zo záhrady, bola by veľká škoda, ak by toto ovocie plné zdravia zhnilo. V niektorých domácnostiach je tento spôsob konzervovania už rituálom a taktiež spôsobom ako ušetriť.

Do tradičných zaváranín sa zvykne pridávať veľké množstvo bieleho cukru. V tomto prípade to pre nás ale neznamená veľké riziko, pretože pri varení sa cukor skaramelizuje. Jeho množstvo sa pri podobnom spôsobe spracovania zmenší. Namiesto bieleho cukru môžete použiť aj trstinový, ovocné šťavy, či dokonca soľ. Samotné ovocie v sebe obsahuje prírodný cukor, ktorý sa dá skoncentrovať odparením vody. Potrebné je to urobiť za krátky čas, aby sa v ovocí zachovali všetky vitamíny a pektíny. Za konzervačný prostriedok sa považuje aj spomínaná soľ, ktorá je pri zaváraní kompótov v poslednej dobe stále viac obľúbenou. Výhodou použitia soli miesto cukru je, že ho bez problémov môžu konzumovať aj diabetici. Cukor je prítomný len v ovocí.

jam-1475010_1280Ak budete zavárať napríklad marhule, stačí ak ich nakrájané poukladáte do zaváraninových pohárov a zalejete vodou. Ak zavárate mäkké ovocie, stačí ho zaliať do polovice a naopak, pri tvrdšom zalievajte do dvoch tretín. Vrch posypte morskou soľou a nechajte sterilizovať. Dĺžka sterilizácie závisí od druhu ovocia a jeho sladkosti.

Pri sterilizácii kompótov akéhokoľvek druhu je najlepšie použiť sterilizačný hrniec s teplomerom uprostred. Pri mäkkom ovocí, ako sú maliny, černice alebo jahody je potrebná teplota aspoň 80°C a napríklad pri uhorkách stačí sterilizovať 10 minút pri teplote 60-65°C.

Rady pre správne zaváranie:

  • Zavárajte vždy len dozreté, čerstvé a kvalitné plody,
  • poriadne ich poumývajte studenou vodou a nechajte odkvapkať,
  • ovocie ukladajte do pohárov na seba, no nesnažte sa ho natlačiť nasilu,
  • ovocie zalievajte horúcim nálevom, pohár poriadne uzatvorte a otočte na približne päť minút hore dnom,
  • poháre označte štítkom, na ktorý napíšte názov a rok výroby.

foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *