Ochutnávať Slovensko sa oplatí
Slovensko bude opäť voňať šesť týždňov gurmánskymi špecialitami. Od 14. januára do 24. februára môžete prostredníctvom siedmeho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať najlepšie slovenské reštaurácie. Festival prebieha priamo vo vybraných reštauráciách z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Vo viac ako tridsiatke reštaurácii vo všetkých krajoch Slovenska má najväčšie zastúpenie tradične Bratislavský kraj, kde je prihlásených 15 reštaurácii a Košický kraj so siedmymi reštauráciami.
Vidličkové reštaurácie ponúkajú štyri chody
Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Kuchárová voľba a Chute regiónov. Vzhľadom na skladbu menu a prepojenosť jednotlivých jedál si v reštauráciách ocenených zlatou vidličkou od Gurmána na Slovensku môžete objednať iba celé štvorchodové menu. „Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok za rozumnú cenu,“ pozýva na festivalové menu riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku Radoslav Nackin. Kuchári sa snažia predviesť vo svojom umení, tak aby charakterizovali danú reštauráciu, s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a mnohí využívajú aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny a zeleninu pripravené ako pyré či prach.
Snúbenie gurmánskych chutí
Zimný festival jedla prebieha priamo vo vybraných reštauráciách, vďaka čomu ponúkne návštevníkom nielen zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, ale aj výnimočný pocit z atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Naozaj veľmi výhodné ceny festivalového menu sú zárukou toho, že skutočne každý, kto má záujem o kvalitnú gastronómiu, môže navštíviť tie najlepšie a veľakrát cenovo nedostupné reštaurácie Slovenskej republiky. Medzi najlepšie festivalové reštaurácie tradične patria Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede, UFO watch.taste.groove., či Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku.
„Máte radi dobré, kreatívne a zdravo pripravené jedlo, chcete s jedlom snúbiť správne nápoje, potrpíte si na pekné a správne stolovanie, zaujíma vás, ako vyzerajú priestory reštaurácie, kde najlepší kuchári na Slovensku pôsobia. Prostredníctvom Zimného festivalu jedla vám vzniká skvelá príležitosť to zažiť za ústretové ceny,“ hovorí Rado Nackin.
Chutné sú aj sprievodné aktivity
Obohatením menu tohtoročného Zimného festivalu jedla budú víkendy v jednotlivých mestách Slovenska vo farbách jedného z najväčších vínnych domov v Južnej Amerike – Santa Rita. Účastníci festivalu tak k festivalovému menu vo vybraných reštauráciách počas víkendov dostanú možnosť Santa Rita Sauvignon,120 biele a Santa Rita Cabernet Sauvignon 120 , červené prechutnať.
V sprievodnom programe nájdete aj gurmán víkendy či otváraciu večeru. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, môžu si sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutia so šéfkuchármi. „Tento rok sme zvoli individuálnu formu organizovania gurman busov. Keď máte záujem prechutnať viacero reštaurácii a nazbiera sa vás skupinka 8 až 20 ľudí môžeme vám pripraviť vašu cestu za zážitkom osobnejšie,“ dopĺňa Radoslav Nackin.
Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk.
TS vydal: Gurman na Slovensku, nackin@gurman-club.sk,
PR servis: Advantage, spol. s r.o., 0903 422 119, ziacikova@advantage.sk
Chuťovky tohtoročného Zimného festivalu jedla
Bratislavský kraj
Art Hotel Kaštieľ****, Reštaurácia REGNUM, , Tomášov
Hovädzí pupok, krupotto z bio pohánky, dusená koreňová zeleninka, hríbiky a sedáno zeler
Pošírovaná tekvica, olej z vlašských orechov, bio jogurt a kozí syr
Pečený puding s nugátom, chrumkavý sneh, sorbet zo zeleného jablka a pečenej cvikle
AuCafe, Bratislava
Tortellini plnené penou z králika, carpacio z červenej repy, hľúzovkový créme fraiche
Čokoládová tortička, espuma z lesného ovocia, sorbet z limetiek
U nás vyzretý Rib eye steak, tekvicové pšeno, marinovaná šalotka, omáčka zo špikových kostí
Carnevalle meat restaurant and bar, Bratislava
Flank steak: Sous Vide Flank steak, ragú „Stroganoff“, hľuzovková knedlička
Dry aged Maminha: Hovädzie stehno Dry aged, pyré z lesných húb, zemiakový koláčik, mäsový jus
Raviolli: Tekvica Hokaido, hľuzovková omáčka, gaštany, mikrobylinky
CUBES Restaurant, Hotel Aston ***, Bratislava
Perkelt z bravčových paprčiek, salsa so strakatej fazule s kyslými uhorkami a majoránom, kyslá smotana a pečená cibuľa, kváskový chlieb
Sous vide chrbát z jeleňa v hubovej fáši, krehký koláč z lístkového cesta a tekvice so slaninou, omáčka Bordelais
Grilovaná Cobia v kakaovom masle, tekvicové kari rizoto s koriandrom limetka – medzichod
Green Buddha, Bratislava
EPMD – Pečený thajský baklažán s tekvicovým krémom, kukuričným karí koláčikom a čerstvým špenátom
POPIA VIETNAM – Nepražené jarné rolky s avokádom, mangom a čerstvými bylinkami, podávané s bazalkovými semiačkami a sladkou čili omáčkou.
OCTAGON – Filet lososa pečený v banánovom liste s Tom Yam glazúrou podávaný so šalátom z quinoy a karí tekvice, pikantným paprikovým krémom, krevetami varenými v čili oleji a chrumkavou bazalkou.
Mlyn 108, Modra
Na čiernom pive glazovaná vyzretá bravčová krkovička so zemiakovým mousseline, cviklovo cibuľovým relišom a údenou cviklou
Tart z vykŕmenej kačacej pečene s prachom z mrazom sušených jahôd, jahodovým chutnay a domácou brioškou
Kapučíno z jeruzalemských artičokov s orieškovou mliečnou penou a čipsom z lieskových orieškov
Čerstvé domáce tvarohové knedličky s makom
Portofino wine & pasta bar, Bratislava
Domáce bucatini, omáčka z troch druhov paradajok, lúpané slávky s čerstvým koriandrom
Trilógia syrov, slivkové chutney, ciabatta
Jahňacia korunka, chrenový créme fraiche, lístkové cesto s tekvicou, baby mrkva
Reštaurácia Hotela pod Lipou**** , Modra
Sezónne hríby, pošírované vajíčko, estragónový olej, bryndzový osúch
Gaštanová polievka, krémový syr, citrónová kôra, rum, chrumkavá strúhanka, údená šunka
Bravčové údené koleno, zemiakové gule plnené kyslou kapustou, cibuĺa, omáčka z piva Erb, čili a medu
Krupicová kaša, lieskové orechy, škoricový karamel, marinované jablko
Reštaurácia Leberfinger, Bratislava
Kačacie prsia na grilovanej kukuričnej kaši, pyré z červenej kapusty
Bravčová panenka v slaninke so šípkovou penou, zemiakový koláčik
Plnené pirohy s teľacím mäsom v smotanovej omáčke, opečená cibuľka a slaninový chips
Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava
Topinambura: Zaúdená smotana ,slanina ,sušené huby
Jelení chrbát: Zeler , hĺúzovka , rozmarín
Jeseter: Mrkva ,citrón , lieskový orech ,fialový zemiak
UFO watch.taste.groove., Bratislava
Na uhlí pečená cibuľa, foie gras, kačacie vajce – 63 stupňov, čierny cesnak
Velouté z citrónovej trávy
Teľa, kučeravý kel, fialová mrkva, quinoa, zázvor
Čokoládové páve, kakaová pena, miso-karamel zmrzlina, špongia
Wabi Sabi, Bratislava
Úhorové unagi hako sushi osaka style
Hovädzí robata negi miso steak (farma Kuchyňa)
Soba men-tsuyu horúce pohánkové rezance
Zylinder cafe & restaurant, Bratislava
Kačacie prsia: Sous Vide kačacie prsia, teplý šalát zo šošovice Beluga, pyré z pečeného zeleru
Tafelspitz: Varené hovädzie zadné – kvetová špička, krémový špenát, rakúske strúhané pečené zemiaky, žemľový chren, pažítková omáčka a jablkové pyré s chrenom
Foie gras: Domáca brioška, restovaná biela kačacia pečeň Foie Gras, brusnicový gel
Trnavský kraj
Steakpark – Steakhouse & Restaurant by Hotel Park Avenue, Piešťany
Konfitované bažantie prsia s haluškami z údenej múky a byliniek, omáčka z pečenej koreňovej zeleniny
Grilovaná hovädzia sviečkovica s pyré z restovanej šalotky a fondantovými zemiakmi a blanšírovanou zeleninkou na masle
Terina z údeného lososa s chutney z pečených citrónov
The Grove Restaurant, Hotel Galanta****, Galanta
Špikované zajačie stehno, ricottové gnocchi s bazalkou, mrkvové pyré, marinovaný karfiol na kyslo
Hovädzí tataráčik s marinovanou cibuľkou, chrumkavé maslové toasty
Ďatlový koláč s karamelovým krémom, vanilkovou parfeit
Villa Rosa Pension & Restaurant, Dunajská Streda
Kačacia pečeň pečená na lístkovom ceste s rakytníkovým krémom
Halászlé z dunajských rýb, pečená fileta s kožou
Rosé jelení chrbát, batôžok plnený lesnými hubami a slaninovými knedličkami
Šomlói halušky
Trenčiansky kraj
Afrodita, Chateau Čereňany
Marinovaný roastbeef z čerenianskeho býčka s prepeličím vajíčkom a bylinkovou bagetkou
Krémová račia polievka s petržlenovým kapučínom
Mladý daniel marinovaný v borievkach so šípkovou omáčkou a zapečeným zemiakom
Dezert „Sladké pokušenie“
Elite Restaurant, Nová Dubnica
Bôčik, kapusta, huby
Jablko, brownies, zázvor
Tekvica, hruška, škorica
Lavante SKY Restaurant, Dubnica nad Váhom
Velouté zo škvarkového pagáčika, údená slivka marinovaná v Bentianne, chips z bravčového ucha
Kotleta z mladého prasiatka v petržlenovom prachu, závitok z krupota s čerstvým majoránom v ryžovom papieri, fermentovaný cesnak a omáčka z údenej papriky a pečenej cibule
Foie Gras marinovaná v červenom víne Dunaj, nakladaný karfiol v topinamburovom sirupe, sušené vaječné žĺtko
Nitriansky kraj
Hotel Zlatý Kľúčik **** a reštaurácie Cle d´or a Frenchie Terrasse, Nitra
Domáci trhaný priúdený úhor, krém z čierneho koreňa, šípky, kôprový olej
Pomaly pečene teľacie líčka so sezónnym fondánom a omáčkou z čierneho piva, zeleninový chips
Consomé z hovädzích chvostov
Kaštieľ Mojmírovce, a.s. Mojmírovce
Jemne zaúdený pstruh potočný so slnečnicou hľuznatou a špenátom
Králičí welington s kuriatkovou fášou na cviklovo- pórovom ragú
Francúzsky cassoulet s kváskovým chlebom
Reštaurácia Hotel ASTRUM Laus, Levice
Šomlói halušky s domácim vaječným likérom s pravou vanilkou, mätová emulzia, rozpustená belgická čokoláda a smotanová šľahačka
Kačacie prsia konfitované v kačacom tuku s hľuzovkou, brunoise zelenina restovaná na masle, zemiakový ňok z fialových zemiakov Violet, silný kačací jus s kúskami pečene Foie gras
Pyré z pečenej tekvice Hokkaido s tymiánom, glazovaná červená repa s medom, plátky hovädzieho rozbífu plnené špenátovou ricottou, balsamicová redukcia a opražené tekvicové jadierka, domáci maslový rožok
Žilinský kraj
PALATíN Restaurant & WineBar, Bytča
Polievka z mladého hrášku so slaninkou zjemnená pečeným maslom
Kačacie prsia pripravené metódou sous vide s omáčkou z likéru casiss a gratinovanými zemiačikmi
Domáca zmrzlina z pečených jabĺk s marinovanými slivkami a čučoriedkami v portskom víne so škoricovou drobeničkou
Reštaurácia Via Magna, Hotel Villa Nečas***, Žilina
Jahňacie lýtko, kapusta, tvaroh, cícer, kôpor
Pstruh, mrkva v husacom tuku, rímska rasca a krúpky
Terinka z bravčového kolena a líčok, údená cibuľa, nakladaná zelenina
Banskobystrický kraj
Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly
Hovädzí vývar z bio hovädzích rebier, mrkva, údený žĺtok
Bažantie prsia, hľuzovková omáčka, cvikla, tekvica, hruška, dym
Jelení chrbát, vyprážaná polenta, cibuľové čatní, batátová espuma, slivkový kečup
Prešovský kraj
Gašperov mlyn, Batizovce
Tešiť sa môžete na štvorchodové degustačné menu „vidličkovej reštaurácie“, ktoré bude obsahovať náš domáci chlieb s maslom alebo nátierkou, polievku, hlavný chod a dezert.
Keďže hostia Gašperovho mlyna degustačné menu vopred nikdy nepoznajú, reštaurácia sa rozhodla tento systém aplikovať aj na Zimný festival jedla 2019, aby zaručila autentický zážitok z návštevy tejto jedinečnej reštaurácie.
Všetky jedlá budú pripravené z čerstvých a sezónnych surovín, špeciálne pre daný deň, počas ktorého reštauráciu navštívite. Váš zážitok bude preto skutočne jedinečný a doslova neopakovateľný.
Košický kraj
Baránok, Košice
“Boršč“ 2019: Aromatizovaná šťava z fermentovanej repy, hus, rehydrovaná repa, shiitake & napa spring roll
Ringloty & Ďatle: Čerstvé ďatle s pomarančovým kvetom, javorom a pistáciami Ringlota, hruškový sorbet, levanduľový med a ovos
Jazyk & Kaša: Krokety z bravčového jazyka, karfiolové pyré s hľuzovkou a bielou čokoládou, zaudený hľuzovkový vývar, ružičkový kel a gaštany
CAMELOT restaurant, Košice
Opitý Viktor
Hovädzie líčka na zemiakovo – bryndzovom pyré a omáčkou z pečených paprík
Tri tváre kačacej pečene
Montana Steakhouse, Hotel Jasmín****, Košice
Domáce cibulové krúžky v panko strúhanke, dip s majonézou a údenými chipotle papričkami
Marinovaný flat iron steak, masco ochutené pekanovými orechami v bourbone a slaninou glazovanou javorovým sirupom, servírovaný s miešaným zeleninovým šalátom
Vanilkové créme brulée s cukrovou krustou
Nostalgie Restaurant Café, Spišská Nová Ves
Chrbát z diviaka sous – vide na čiernej beluge šošovici s koreňovou zeleninou a demi glace s borievkami
Údená kačacia šunka s chrenovou penou a domácim chlebom
Pomaly pečený bôčik na hríbovo-bryndzovom krupote a jarnou cibuľkou
Pivovar HOSTINEC, Košice
Steak z vyzretého hovädzieho orecha na tekvicovom ragú doplnený zemiakovým pyré a sladovou penou
Vyprážané pirohy plnené tvarohom a bryndzou s dusenými kuriatkami
Čokoládový mousse s jablkami a malinami servírovaný v pivnom skle
Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves
Krémová zemiaková polievka, jahňacie, zemiakové čipsy
Tenké plátky chobotnice, ružové korenie, kurkuma, sépia
Pstruh pečený v soli, zeler, fenikel, cibuľka