ČlánkyTop

Ochutnávať Slovensko sa oplatí

Slovensko bude opäť voňať šesť týždňov gurmánskymi špecialitami. Od 14. januára do 24. februára môžete prostredníctvom siedmeho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať najlepšie slovenské reštaurácie. Festival prebieha priamo vo vybraných reštauráciách z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Vo viac ako tridsiatke reštaurácii vo všetkých krajoch Slovenska má najväčšie zastúpenie tradične Bratislavský kraj, kde je prihlásených 15 reštaurácii a Košický kraj so siedmymi reštauráciami.

Vidličkové reštaurácie ponúkajú štyri chody

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Kuchárová voľba a Chute regiónov. Vzhľadom na skladbu menu a prepojenosť jednotlivých jedál si v reštauráciách ocenených zlatou vidličkou od Gurmána na Slovensku môžete objednať iba celé štvorchodové menu.  „Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok za rozumnú cenu,“ pozýva na festivalové menu riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku Radoslav Nackin. Kuchári sa snažia predviesť vo svojom umení, tak aby charakterizovali danú reštauráciu, s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a mnohí využívajú aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny  a zeleninu pripravené ako pyré či prach.

Snúbenie gurmánskych chutí

Zimný festival jedla prebieha priamo vo vybraných reštauráciách, vďaka čomu ponúkne návštevníkom nielen zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, ale aj výnimočný pocit z atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Naozaj veľmi výhodné ceny festivalového menu sú zárukou toho, že skutočne každý, kto má záujem o kvalitnú gastronómiu, môže navštíviť tie najlepšie a veľakrát cenovo nedostupné reštaurácie Slovenskej republiky. Medzi najlepšie festivalové reštaurácie tradične patria Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede, UFO watch.taste.groove., či Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku.

„Máte radi dobré, kreatívne a zdravo pripravené jedlo, chcete s jedlom snúbiť správne nápoje, potrpíte si na pekné a správne stolovanie, zaujíma vás, ako vyzerajú priestory reštaurácie, kde najlepší kuchári na Slovensku pôsobia. Prostredníctvom Zimného festivalu jedla vám vzniká skvelá príležitosť to zažiť za ústretové ceny,“ hovorí Rado Nackin.

Chutné sú aj sprievodné aktivity

Obohatením menu tohtoročného Zimného festivalu jedla budú víkendy v jednotlivých mestách Slovenska vo farbách jedného z najväčších vínnych domov v Južnej Amerike – Santa Rita. Účastníci festivalu tak k festivalovému menu vo vybraných reštauráciách počas víkendov dostanú možnosť  Santa Rita Sauvignon,120  biele a Santa Rita Cabernet Sauvignon 120 , červené prechutnať.

V sprievodnom programe nájdete aj gurmán víkendy či otváraciu večeru.  Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, môžu si sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutia so šéfkuchármi. „Tento rok sme zvoli individuálnu formu organizovania gurman busov. Keď máte záujem prechutnať viacero reštaurácii a nazbiera sa vás skupinka 8 až 20 ľudí môžeme vám pripraviť vašu cestu za zážitkom osobnejšie,“ dopĺňa Radoslav Nackin.

Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk.

 

TS vydal: Gurman na Slovensku, nackin@gurman-club.sk,

PR servis: Advantage, spol. s r.o., 0903 422 119, ziacikova@advantage.sk

 

Chuťovky tohtoročného Zimného festivalu jedla

 

Bratislavský kraj

Art Hotel Kaštieľ****, Reštaurácia REGNUM, , Tomášov

Hovädzí pupok, krupotto z bio pohánky, dusená koreňová zeleninka, hríbiky a sedáno zeler

Pošírovaná tekvica, olej z vlašských orechov, bio jogurt a kozí syr

Pečený puding s nugátom, chrumkavý sneh, sorbet zo zeleného jablka a pečenej cvikle

AuCafe, Bratislava

Tortellini plnené penou z králika, carpacio z červenej repy, hľúzovkový créme fraiche

Čokoládová tortička, espuma z lesného ovocia, sorbet z limetiek

U nás vyzretý Rib eye steak, tekvicové pšeno, marinovaná šalotka, omáčka zo špikových kostí

Carnevalle meat restaurant and bar, Bratislava

Flank steak: Sous Vide Flank steak, ragú „Stroganoff“, hľuzovková knedlička

Dry aged Maminha: Hovädzie stehno Dry aged, pyré z lesných húb, zemiakový koláčik, mäsový jus

Raviolli: Tekvica Hokaido, hľuzovková omáčka, gaštany, mikrobylinky

CUBES Restaurant, Hotel Aston ***, Bratislava

Perkelt z bravčových paprčiek, salsa so strakatej fazule s kyslými uhorkami a majoránom, kyslá smotana a pečená cibuľa, kváskový chlieb

Sous vide chrbát z jeleňa v hubovej fáši, krehký koláč z lístkového cesta a tekvice so slaninou, omáčka Bordelais

Grilovaná Cobia v kakaovom masle, tekvicové kari rizoto s koriandrom limetka – medzichod

Green Buddha, Bratislava

EPMD – Pečený thajský baklažán s tekvicovým krémom, kukuričným karí koláčikom a čerstvým špenátom

POPIA VIETNAM – Nepražené jarné rolky s avokádom, mangom a čerstvými bylinkami, podávané s bazalkovými semiačkami a sladkou čili omáčkou.

OCTAGON – Filet lososa pečený v banánovom liste s Tom Yam glazúrou podávaný so šalátom z quinoy a karí tekvice, pikantným paprikovým krémom, krevetami varenými v čili oleji a chrumkavou bazalkou.

Mlyn 108, Modra

Na čiernom pive glazovaná vyzretá bravčová krkovička so zemiakovým mousseline, cviklovo cibuľovým relišom a údenou cviklou

Tart z vykŕmenej kačacej pečene s prachom z mrazom sušených jahôd, jahodovým chutnay a domácou brioškou

Kapučíno z jeruzalemských artičokov s orieškovou mliečnou penou a čipsom z lieskových orieškov

Čerstvé domáce tvarohové knedličky s makom

Portofino wine & pasta bar, Bratislava

Domáce bucatini, omáčka z troch druhov paradajok, lúpané slávky s čerstvým koriandrom

Trilógia syrov, slivkové chutney, ciabatta

Jahňacia korunka, chrenový créme fraiche, lístkové cesto s tekvicou, baby mrkva

Reštaurácia Hotela pod Lipou**** , Modra

Sezónne hríby, pošírované vajíčko, estragónový olej, bryndzový osúch

Gaštanová polievka, krémový syr, citrónová kôra, rum, chrumkavá strúhanka, údená šunka

Bravčové údené koleno, zemiakové gule plnené kyslou kapustou, cibuĺa, omáčka z piva Erb, čili a medu

Krupicová kaša, lieskové orechy, škoricový karamel, marinované jablko

Reštaurácia Leberfinger, Bratislava

Kačacie prsia na grilovanej kukuričnej kaši, pyré z červenej kapusty

Bravčová panenka v slaninke so šípkovou penou, zemiakový koláčik

Plnené pirohy s teľacím mäsom v smotanovej omáčke, opečená cibuľka a slaninový chips

Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava

Topinambura: Zaúdená smotana ,slanina ,sušené huby

Jelení chrbát: Zeler , hĺúzovka , rozmarín

Jeseter: Mrkva ,citrón , lieskový orech ,fialový zemiak

UFO watch.taste.groove., Bratislava

Na uhlí pečená cibuľa, foie gras, kačacie vajce – 63 stupňov, čierny cesnak

Velouté z citrónovej trávy

Teľa, kučeravý kel, fialová mrkva, quinoa, zázvor

Čokoládové páve, kakaová pena, miso-karamel zmrzlina, špongia

Wabi Sabi, Bratislava

Úhorové unagi hako sushi osaka style

Hovädzí robata negi miso steak (farma Kuchyňa)

Soba men-tsuyu horúce pohánkové rezance

Zylinder cafe & restaurant, Bratislava

Kačacie prsia: Sous Vide kačacie prsia, teplý šalát zo šošovice Beluga, pyré z pečeného zeleru

Tafelspitz: Varené hovädzie zadné – kvetová špička, krémový špenát, rakúske strúhané pečené zemiaky, žemľový chren, pažítková omáčka a jablkové pyré s chrenom

Foie gras: Domáca brioška, restovaná biela kačacia pečeň Foie Gras, brusnicový gel

 

Trnavský kraj

Steakpark – Steakhouse & Restaurant by Hotel Park Avenue, Piešťany

Konfitované bažantie prsia s haluškami z údenej múky a byliniek, omáčka z pečenej koreňovej zeleniny

Grilovaná hovädzia sviečkovica s pyré z restovanej šalotky a fondantovými zemiakmi a blanšírovanou zeleninkou na masle

Terina z údeného lososa s chutney z pečených citrónov

The Grove Restaurant, Hotel Galanta****, Galanta

Špikované zajačie stehno, ricottové gnocchi s bazalkou, mrkvové pyré, marinovaný karfiol na kyslo

Hovädzí tataráčik s marinovanou cibuľkou, chrumkavé maslové toasty

Ďatlový koláč s karamelovým krémom, vanilkovou parfeit

Villa Rosa Pension & Restaurant, Dunajská Streda

Kačacia pečeň pečená na lístkovom ceste s rakytníkovým krémom

Halászlé z dunajských rýb, pečená fileta s kožou

Rosé jelení chrbát, batôžok plnený lesnými hubami a slaninovými knedličkami

Šomlói halušky

 

Trenčiansky kraj

Afrodita, Chateau Čereňany

Marinovaný roastbeef z čerenianskeho býčka s prepeličím vajíčkom a bylinkovou bagetkou

Krémová račia polievka s petržlenovým kapučínom

Mladý daniel marinovaný v borievkach so šípkovou omáčkou a zapečeným zemiakom

Dezert „Sladké pokušenie“

Elite Restaurant, Nová Dubnica

Bôčik, kapusta, huby

Jablko, brownies, zázvor

Tekvica, hruška, škorica

Lavante SKY Restaurant, Dubnica nad Váhom

Velouté zo škvarkového pagáčika, údená slivka marinovaná v Bentianne, chips z bravčového ucha

Kotleta z mladého prasiatka v petržlenovom prachu, závitok z krupota s čerstvým majoránom v ryžovom papieri, fermentovaný cesnak a omáčka z údenej papriky a pečenej cibule

Foie Gras marinovaná v červenom víne Dunaj, nakladaný karfiol v topinamburovom sirupe, sušené vaječné žĺtko

 

Nitriansky kraj

Hotel Zlatý Kľúčik **** a reštaurácie Cle d´or a Frenchie Terrasse, Nitra

Domáci trhaný priúdený úhor, krém z čierneho koreňa, šípky, kôprový olej

Pomaly pečene teľacie líčka so sezónnym fondánom a omáčkou z čierneho piva, zeleninový chips

Consomé z hovädzích chvostov

Kaštieľ Mojmírovce, a.s. Mojmírovce

Jemne zaúdený pstruh potočný so slnečnicou hľuznatou a špenátom

Králičí welington s kuriatkovou fášou na cviklovo- pórovom ragú

Francúzsky cassoulet s kváskovým chlebom

Reštaurácia Hotel ASTRUM Laus, Levice

Šomlói halušky s domácim vaječným likérom s pravou vanilkou, mätová emulzia, rozpustená belgická čokoláda a smotanová šľahačka

Kačacie prsia konfitované v kačacom tuku s hľuzovkou, brunoise zelenina restovaná na masle, zemiakový ňok z fialových zemiakov Violet, silný kačací jus s kúskami pečene Foie gras

Pyré z pečenej tekvice Hokkaido s tymiánom, glazovaná červená repa s medom, plátky hovädzieho rozbífu plnené špenátovou ricottou, balsamicová redukcia a opražené tekvicové jadierka, domáci maslový rožok

 

Žilinský kraj

PALATíN Restaurant & WineBar, Bytča

Polievka z mladého hrášku so slaninkou zjemnená pečeným maslom

Kačacie prsia pripravené metódou sous vide s omáčkou z likéru casiss a gratinovanými zemiačikmi

Domáca zmrzlina z pečených jabĺk s marinovanými slivkami a čučoriedkami v portskom víne so škoricovou drobeničkou

Reštaurácia Via Magna, Hotel Villa Nečas***, Žilina

Jahňacie lýtko, kapusta, tvaroh, cícer, kôpor

Pstruh, mrkva v husacom tuku, rímska rasca a krúpky

Terinka z bravčového kolena a líčok, údená cibuľa, nakladaná zelenina

 

Banskobystrický kraj

Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly

Hovädzí vývar z bio hovädzích rebier, mrkva, údený žĺtok

Bažantie prsia, hľuzovková omáčka, cvikla, tekvica, hruška, dym

Jelení chrbát, vyprážaná polenta, cibuľové čatní, batátová espuma, slivkový kečup

 

Prešovský kraj

Gašperov mlyn, Batizovce

Tešiť sa môžete na štvorchodové degustačné menu „vidličkovej reštaurácie“, ktoré bude obsahovať náš domáci chlieb s maslom alebo nátierkou, polievku, hlavný chod a dezert.

Keďže hostia Gašperovho mlyna degustačné menu vopred nikdy nepoznajú, reštaurácia sa rozhodla tento systém aplikovať aj na Zimný festival jedla 2019, aby zaručila autentický zážitok z návštevy tejto jedinečnej reštaurácie.

Všetky jedlá budú pripravené z čerstvých a sezónnych surovín, špeciálne pre daný deň, počas ktorého reštauráciu navštívite. Váš zážitok bude preto skutočne jedinečný a doslova neopakovateľný.

 

 

Košický kraj

Baránok, Košice

“Boršč“ 2019: Aromatizovaná šťava z fermentovanej repy, hus, rehydrovaná repa, shiitake & napa spring roll

Ringloty & Ďatle: Čerstvé ďatle s pomarančovým kvetom, javorom a pistáciami Ringlota, hruškový sorbet, levanduľový med a ovos

Jazyk & Kaša: Krokety z bravčového jazyka, karfiolové pyré s hľuzovkou a bielou čokoládou, zaudený hľuzovkový vývar, ružičkový kel a gaštany

CAMELOT restaurant, Košice

Opitý Viktor

Hovädzie líčka na zemiakovo – bryndzovom pyré a omáčkou z pečených paprík

Tri tváre kačacej pečene

Montana Steakhouse, Hotel Jasmín****, Košice

Domáce cibulové krúžky v panko strúhanke, dip s majonézou a údenými chipotle papričkami

Marinovaný flat iron steak, masco ochutené pekanovými orechami v bourbone a slaninou glazovanou javorovým sirupom, servírovaný s miešaným zeleninovým šalátom

Vanilkové créme brulée s cukrovou krustou

Nostalgie Restaurant Café, Spišská Nová Ves

Chrbát z diviaka sous – vide na čiernej beluge šošovici s koreňovou zeleninou a demi glace s borievkami

Údená kačacia šunka s chrenovou penou a domácim chlebom

Pomaly pečený bôčik na hríbovo-bryndzovom krupote a jarnou cibuľkou

Pivovar HOSTINEC, Košice

Steak z vyzretého hovädzieho orecha na tekvicovom ragú doplnený zemiakovým pyré a sladovou penou

Vyprážané pirohy plnené tvarohom a bryndzou s dusenými kuriatkami

Čokoládový mousse s jablkami a malinami servírovaný v pivnom skle

Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves

Krémová zemiaková polievka, jahňacie, zemiakové čipsy

Tenké plátky chobotnice, ružové korenie, kurkuma, sépia

Pstruh pečený v soli, zeler, fenikel, cibuľka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *