Okoreňte si život!

Výraz: „nemastné – neslané“, sa v mnohých prípadoch nevzťahuje iba na jedlo. Ak však ide o neho, nemali by ste zabúdať na sypké mleté ingrediencie, pochádzajúce často z odľahlých krajín sveta, ktoré jedlo obohatia o tajomnú arómu, vôňu a chuť a neraz mu dodajú aj charakteristickú farbu.

Škorica

Známe korenie sympatickej ryšavej farby dodáva nielen krásnu vôňu a horko-sladkú chuť koláčom, kysnutým buchtám či mliečnym nápojom, ale už oddávna sa používa na liečebné účely. Dnes môžeme s určitosťou tvrdiť, že škorica priaznivo vplýva na funkciu mozgu, podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie, upokojuje podráždený žalúdok, pomáha v liečbe žalúdočných vredov, eliminuje baktérie spôsobujúce infekcie v močových cestách ako aj hubové infekcie a u diabetikov typu 2 znižuje hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. A nezabudnime ani na to, že je osvedčeným afrodiziakom.

Škorica je navyše ľahko dostupná a široko využiteľná. Získava sa z kôry stromov rodu škoricovník, ktorý zahŕňa vyše 100 druhov. Najlepšou škoricou je pravá alebo cejlónska škorica zo škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum verum al. C. zeylanicum), častejšie sa však dováža tzv. čínska alebo kasiová škorica s druhu škoricovníka čínskeho (Cinamomum cassia al. C. aromaticum).

...

 

Chilli alebo kayenský peper

Korenie sa získava z množstva odrôd sušených chilli papričiek rastúcich v trópoch Indie, Číny, Vietnamu, Japonska, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, obzvlášť Mexika.

Zvyčajne má výrazne červenú farbu (ktorá však môže byť aj žltá) a ostrú pálivú chuť. Najpikantnejšia odroda chilli papričiek je Habanero. Chilli za svoju pikantnosť vďačia kapsaicinoidom – alkaidným zložkám prítomných v rastlinách Capsicum. Obsahuje tiež vitamín C a horčík, podporuje látkovú výmenu, vo veľkom množstve dráždi tráviace ústrojenstvo, v primeranom množstve má na neho však priaznivé účinky. Preventívne pôsobí proti žalúdočným vredom, znižuje obsah cholesterolu, pôsobí proti obezite a chráni pred infekciou. Posilňuje tiež celkovú imunitu vďaka svojim antibakteriálnym účinkom, ktoré zaručuje obsah karotenoidov a flavonoidov v chilli.  Je považované za afrodiziakum a hodí sa do, nielen, slaných jedál. „Zmyselne“ totiž dopĺňa aj chuť sladkých jedál – najmä v kombinácii s čokoládou a kakaom.

Kurkuma alebo indický šafrán

Jemne zomletá hľuza kurkumy dlhej, pestovanej v oblastiach Indie a Číny sa čoraz častejšie dostáva do našich kuchýň. A to je dobre. Charakteristická jasnožltá korenina je totiž považovaná za prírodný antioxidant až päťkrát účinnejší ako vitamín E, je prírodným antibiotikom s protibakteriálnym účinkom. Pomáha pri poruchách tráviacej sústavy, lieči pečeň, posilňuje žalúdok, podporuje vylučovanie žlče, znižuje vysokú hladinu cholesterolu ako aj riziko výskytu nádorových ochorení, zlepšuje činnosť mozgu a posilňuje imunitu. Jedlám dodáva svoju typickú žltú farbu, využíva sa ako prírodné farbivo. Je nenahraditeľnou súčasťou karí korenia, indických jedál a vegetariánskej stravy.

Kardamón

Charakteristické korenie indickej, arabskej a čínskej kuchyne s výraznou arómou a prenikavou chuťou je semenom tropického kríka kardamovníka (Elettaria cardamomum) vyskytujúceho sa v Indii, Cejlóne, Malajzii a Guatemale. Podporuje trávenie, pôsobí proti žalúdočným problémom, páleniu záhy, žutie semien kardamónu má ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu, osvieži dych a zlepší trávenie. Pomáha pri nafukovaní a mierni kŕče a bolesti žalúdka. Taktiež eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál. Pridáva sa do čaju, kávy, likérov, sladkých dezertov, jogurtu, zeleninových jedál, ryže, niektorých omáčok či polievok.

Považuje sa za afrodiziakum, je súčasťou karí a korenia garam masala (používanej v indickej kuchyni).

Autor: Lenka Dutková  Foto: Lenka Dutková, sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *