Pečené jablká s mascarpone a karamelovým cukrom
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 20 minút
Vystačí na: 4 porcie
Prísady:
- 4 stredne veľké jablká
- 50 g hrozienok
- 50 g nahrubo nasekaných orechov alebo mandlí
- 2 PL rumu
- 4 balíčky Trstinového cukru karamelového Dr. Oetker
- 4 PL masla
Na krém:
- 200 g mascarpone
- 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry strúhanej Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- zapekaciu nádobu
Príprava:
-
Jablká so šupkou omyjeme, osušíme a prepolíme. Lyžičkou vydlabeme dužinu okolo jaderníka.
-
Hrozienka namočíme do rumu, premiešame s nasekanými orechmi alebo mandľami a karamelovým cukrom.
-
Zmesou naplníme jablká a navrch položíme lyžicu masla. Jablká dáme do maslom vymastenej zapekacej nádoby a prikryjeme alobalom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pod alobalom, odkryjeme a dopečieme odkryté.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 35 minút
-
Mascarpone premiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
-
Jablká vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť. Ihneď podávame ešte teplé s mascarpone.
TIP: Karamelový cukor môžeme nahradiť Trstinovým cukrom s rumovou príchuťou.
Hodnotenie múčnika: Výborné, chutné jesenné a zimné teplé pohostenie, keď sa pikantnosť kyslastých jabĺk snúbi s jemnou maslovou chuťou mascarpone a sladkými orieškami a hrozienkami. Hodí sa ako popoludňajší dezert ku káve alebo čaju, vôňa pečených jabĺk prevonia celý byt .