Pečenie hrou: Užitočné cukrárske rady nie len pre začiatočníkov

Pokiaľ s pečením nemáte veľké skúsenosti, resp. ešte len začínate, určite vám dobre poslúžia nasledujúce základné rady pri pečení.

Pokiaľ idú do receptov vajíčka, väčšinou treba žĺtky oddeliť od bielkov. Z bielkov sa vyšľahá sneh, napr. aj so štipkou soli, aby bol ešte tuhší. Pozor, k bielkom sa nesmie dostať ani malá časť žĺtka. Sneh by ste nevyšľahali.  Žĺtky sa zvyknú vymiešať s cukrom a prípadne aj ďalšími surovinami a následne opatrne zmiešať so snehom.

cook-842240_640Keď roztápame čokoládu, najčastejšie je to vo vodnom kúpeli, prípadne aj v mikrovlnnej rúre. Pamätajte si však, že hrnce či iné nádoby a kuchynské náradie, s ktorým pracujete, musí byť úplne suché. Voda totiž spôsobí, že čokoláda začne tvrdnúť. Čokoládu preto pri roztápaní nikdy neprikrývajte pokrievkou.

Múku pred spojením s inými surovinami preosievajte, aby bola nadýchanejšia, najmä pred miesením.

Maslo by malo byť krehké, aby sa ľahko šľahalo alebo miesilo. Vyberte ho preto z chladničky skôr, ako sa pustíte do samotného pečenia.

Ak pečiete korpus s papierom na pečenie, vysteľte ním iba dno formy. Okraje neobkladajte ani nemastite tukom. Cesto by sa mohlo od okrajov nepekne stiahnuť.

Surové cesto na plechu, resp. vo forme dávajte vždy už do predhriatej rúry, aby bol čas pečenia čo najkratší a cesto sa nevysušilo. Vyhnite sa pečeniu dvoch plechov naraz. Zbytočne sa tým predlžuje čas pečenia.

frog-1016127_640Či je cesto správne upečené, zistíte drevenou špilkou alebo špáradlom. Ak sa po vytiahnutí na povrchu nezachytí žiadne cesto, korpus je hotový. Pre istotu to skúste na viacerých miestach.

Upečené tortové korpusy vyklápajte hore dnom a niečím plochým ich zaťažte, aby bol povrch pekný rovný. Krémy sa navyše budú jednoduchšie a rovnomernejšie rozotierať.

Stuhnutý džem alebo lekvár pred natieraním na korpus nemusíte zohrievať. Stačí ho rozmiešať s malým množstvom ovocnej šťavy.

Ak ste upiekli krémový alebo želatínový zákusok či tortu, na servírovanie si musíte trochu počkať. Vložte ich do chladničky aspoň na hodinku a až potom ich nakrájajte.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *