Plnené šampiňóny s batátovými hranolkami

Sú malé, nenápadné a možno rastú aj vo vašej záhradke. Ľudovo sa im hovorí pečiarky no skôr ich poznáme pod názvom šampiňóny. Z týchto malých hríbov bielej alebo hnedej farby si viete uvariť skvelé jedlá, od polievok, cez omáčky či prílohy až po hlavné jedlo. 

Ako inak, šampiňóny sú hubky, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Všetkého však veľa škodí, a preto aj huby treba konzumovať s mierou, aj keď sú zdravé. Pri príprave tohto receptu však určite budete myslieť aj na to, že šampiňóny bojujú predovšetkým proti rakovine. Obsahujú napríklad vitamíny B a D, ale aj A,E a C. Okrem vitamínov sú šampiňóny bohaté na minerály akými sú horčík, vápnik, jód, chróm či fosfor a mastné kyseliny omega 3 a omega 6. 

Dnes sme si pre vás prirpavili výborný recept, s ktorým síce je tak trošku viac práce, no výsledok stojí za to. 

šampiňóny

Na zapekané šampiňóny budeme potrebovať: 

  • 10 ks väčších šampiňónov
  • 15 dkg masla
  • 10 dkg šunky
  • 1 ks cibuľu
  • ½ syru niva
  • tavený syr
  • syr na strúhanie
  • soľ
  • čierne korenie 
  • 2 väčšie batáty

Ako na to: 

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Najprv si vydlabeme šampiňóny. Vnútro a ani stopku nevyhadzujeme, ale nakrájame ešte na drobnejšie kúsky. Nakrájame si cibuľku na menšie kúsky. Do hrnca si položíme maslo, na ktorom opražíme cibuľku do zlatista. Následne pridáme nadrobno nakrájané vnútro šampiňónov. Poriadne zamiešame a necháme spolu s cibuľkou restovať. Ak nám šampiňóny zmäkli, pridáme na drobno nakrájanú šunku,nadrobenú nivu a tavený syr. Všetko poriadne premiešame a odstavíme z plynu. 

Vydlabané klobúčiky šampiňónov si poukladáme vedľa seba na plech a naplníme ich zmesou cibule, vnútra hríbov a šunky. Môžeme, ale nemusíme posypať nastrúhaným syrom a necháme piecť približne 15 minút. 

Medzi tým si pripravíme batáty, ktoré umyjeme a očistíme. Opatrne nakrájame na dlhé kúsky pripomínajúce hranolky. Pri krájaní si dávame pozor, nakoľko batáty sú veľmi tvrdé. Nakrájané hranolky položíme na plech a pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme piecť do mäkka. Voilá, hotové zapekané plnené šampiňóny s batátovými hranolkami sú hotové. Dobrú chuť. 

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂
Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *